Det er lite trolig at GameStop's oppgang er naturlig. (Ill: Wikipedia)

Annonse


Reddit-brukere driver “lovlig” aksjemanipulasjon og tjener millioner

På fredag steg GameStop-aksjen med mer enn 50 prosent på én dag og mandag steg aksjen med ytterligere 40 prosent. GameStop er en spillbutikk som i de senere år ikke har gått spesielt bra med forflytningen av spill fra butikkhyller og over i digitale butikker som Steam og Microsoft Store.

Egentlig ser fremtiden til spillforhandleren dyster ut og om selskapet skulle rettferdiggjort dagens aksjekurs måtte de ha mer enn doblet inntjeningen.

Derfor bør det ringe noen alarmer når aksjekursen stiger med over 270 prosent på ett år.

reddit.com/r/wallstreetbets/

Grunnen til den vanvittige oppgangen er at små miljøer på Reddit går sammen om å drive kursen opp. 

Annonse

Annonse


Ved å identifisere aksjer som shortes mye kan de ved å oppmuntre til å kjøpe, drive prisene til et nivå der investorer som har shortet aksjen også blir nødt til å kjøpe. Det skaper en dominoeffekt som driver prisene ytterligere opp.

Short-skvis for dummies

Å shorte en aksje er for viderekomne og betyr at man låner aksjer i et selskap som man tror skal få nedgang, for å levere aksjene tilbake senere og ta gevinst av differansen.

Om jeg låner 100 aksjer til en verdi av 10 kroner aksjen, selger de for 1000 kroner, venter til aksjen er verdt 8 kroner, kjøper samme antallet igjen for 800 kroner og leverer tilbake, så sitter jeg igjen med 200 kroner.

Les mer om daytrading

Dominoeffekten oppstår der investorer har satset på at aksjen skal synke, men hvor den i stedet begynner å stige brått, i dette tilfellet takket være en gruppe Redditors som bestemmer seg for å kjøpe. Når kursen plutselig stiger, blir investorene tvunget til å kjøpe for å begrense tap, noe som driver aksjen ytterligere opp.

Dette kalles en short-skvis.

hvis et Redditmiljø finner en aksje som mange har shortet, og har kapital nok til å drive prisen brått opp, kan snøballen begynne å rulle.

Et hull i lovverket?

Aksjemanipulasjon er ikke lov, men det kan se ut som at Reddit-miljøet har funnet en glippe i lovverket. Det er nemlig ikke ulovlig å diskutere aksjer online.

Dessuten kjøper de forskjellige brukerne ikke så mye hver, slik at det blir vanskelig å legge skylden på noen. I bunn og grunn er det investorene som har shortet aksjen som gir kursen den vanvittige stigningen.

Hele konseptet lar seg gjennomføre fordi man har innblikk i hvilke aksjer som blir mye shortet.

Uskyldig gambling?

Som én skriver på Twitter: Forumet “Wallstreetbets” handler ikke om aksjemanipulasjon, men er en generell subreddit om investering som er åpen om at alt der inne omhandler risikofylt gambling.

En annen påpeker at sånt er moro, helt til FBI står på døren:

“It’s all fun and games until the SEC and FBI show up at your house.”

Rob Kornblum på Twitter.

En annen skriver at dette er akkurat det samme som det som foregår bak lukkede dører på Wallstreet hele tiden.

Kilde:
Ryan Delk / Twitter
msn.com