Ikke bare skjermkort som mangler.

Annonse


Nå er nesten alt vanskelig å få tak i

Det har lenge vært snakk om hvor vanskelig det er å få tak i skjermkort for tiden. Men det gjelder ikke bare skjermkort. Over hele teknologiindustrien er det problemer med å møte etterspørselen.

Flere oppholder seg hjemme og etterspørselen etter underholdning og kommunikasjon øker. Samtidig er det vanskelig å holde produksjonen oppe når folk jobber hjemme fra.

I følge Igorslab.de er det tre hovedgrunner til at det er vanskelig å få tak i forbrukerelektronikk:

For det første er det mangel på grunn av høy etterspørsel og lite resurser som en følge av verdenssituasjonen.

For det andre holder produsentene tilbake produkter for å drive prisene opp. De selger ifølge Igorslab akkurat så mye de trenger å selge og holder resten igjen, siden prisene kan gå opp i morgen.

For det tredje benytter mange mellommenn sjansen til å sjonglere med markedet “…as if there were no tomorrow.”

Ikke bare GPU er mangelvare

Ifølge Igorslab er det manko på nesten alle komponentene som skal til for å sette sammen et skjermkort. Det at NVIDIA gikk til Samsung for produksjon var lurt siden Samsung delvis har sine egne resurser, og styrer forsyningskjeden fra produksjon av elementære komponenter til pakking og emballasje. Likevel får de problemer når TSMC og ASE har har vanskelig for å levere.

Annonse


I tillegg er PVM-kontrollere (Pulse-width modulation) som ikke bare finnes på skjermkort, men også på hovedkort, vanskelig å få tak i.

Det er også mangel på monitorerings-brikker og minne. NVIDIAs eksklusive avtale med Micron for produksjon av GDDR6X hjelper heller ikke – det er til og med mangel på GDDR6.

Så selv om det ikke hadde vært GPU-mangel hadde det uansett ikke vært nok komponenter til å møte etterspørselen på skjermkort

Det var naturligvis ingen som kunne forutse hvilken fatning verden kom til å være i, i 2020. Når alle blir bedt om å holde seg hjemme øker etterspørselen på bærbare, TVer, spillkonsoller og det meste av teknologi.

Spillbransjen har for eksempel aldri gått bedre og PC-salget økte mer i fjor enn det har gjort på 10 år:

En annen kundegruppe som gjør at skjermkortene blir utsolgt fort, er kryptogravere. RTX 3060 Ti har dessverre blitt et populært skjermkort blant gravere som kjøper opp store kvanta og gjør det vanskelig å få tak i.

En ting det ikke er manko på, men som likevel er vanskelig å få tak i er strømforsyning

Problemet er at komponentene forsvinner til høyere watt-klasser enn det vanlige forbrukerne er interessert i.

DU har sikkert gjettet hvem som kjøper disse strømforsyningene: Kryptogravere.

Strømforsyninger som er myntet på kryptobransjen produseres med annerledes oppsett og med flere kabler. Dessuten er det lettere å produsere for kryptogravere som bare skal ha det beste her og nå, og som ikke bryr seg like mye om bytterett og kvalitet. Når det er lavere krav til kvalitet er det lettere å øke produksjonen.

Med andre ord er det ikke bare mangel på GPU som gjør at det er vanskelig å få tak i Playstation 5, Xbox Series X og RTX 3080. Det er rett og slett mindre resurser over hele bransjen. Og kanskje er det en boble. Hvordan dette vil gå blir spennende å se.

Kilde: Igorslab

Annonse