20% av all verdens kryptovaluta er mistet. (Ill: Dmitry Demidko/Unsplash.com)

Annonse


Stefan har 220 millioner dollar på en harddisk han har glemt passordet til

Man leser stadig om kryptovaluta som forsvinner. Faktisk er omtrent 20% av dagens 18,5 millioner bitcoin låst inne på kontoer som ingen kommer inn på, eller tapt på andre måter.

New York Times har nettopp publisert en artikkel om Stefan Thomas’ 7002 bitcoin til en verdi av 2 milliarder norske kroner, som er låst inne på en konto som Stefan ikke husker passordet til. Nøkkelen ligger på en liten harddisk, en såkalt IronKey, og kan låse opp en kryptolommebok om Stefan skulle få tilgang.

Les også: Hvordan kjøpe Bitcoin

To forsøk igjen

Dessverre har han bare to forsøk igjen på å gjette passordet. IronKey gir brukeren ti forsøk på å huske passordet, men Stefan har allerede prøvd åtte ganger. Passordet var nedskrevet på en papirlapp som han forlengst har mistet.

Annonse


“Jeg ligger i sengen og tenker på passordet, finner en ny strategi, prøver et nytt passord, men ingenting fungerer. jeg legger meg igjen, enda mer desperat enn tidligere.”

– Stefan Thomas til NYT.

Om det i det hele tatt går an å hacke seg inn på disken i stedet for å prøve passordet to ganger til, henger i luften på Twitter:

https://twitter.com/alexstamos/status/1348999856111591424

Det skjer igjen og igjen

I 2019 skrev vi om Mark Karpeles, administrerende direktør for et selskap som rotet bort 4 milliarder i kryptovaluta:

Og for syv år siden mistet en mann 4 millioner pund på en harddisk i en bærbar maskin som ble liggende under flere meter jord på en søppelplass i Wales.

I utgangspunktet er det ikke sikkert at disse stakkars menneskene har skjønt at det var så farlig at kodene forsvinner i øyeblikket, men revet seg i håret senere, når de har sett hvordan enkelte kryptovalutaer har tatt av de siste årene.

es også: Hvordan kjøpe Ethereum

Livslang tragedie

(Ill: Dmitri Demidko/Unsplash)

Folk som utestenges fra kontoene sine, som NYT skriver, bruker dager, uker og år på å prøve å komme inn igjen. I Bitcoins begynnelse var det ikke mange som trodde at valutaen kom til å nå dagens nivåer. Men når de innser hvor mange millioner de kunne hatt på konto idag, blir tapet en tragedie som følger dem livet ut.

Vanlige banker har løsninger for hva man gjør når man mister et passord. Og i ytterste konsekvens kommer man oftest igjennom ved å viset passet.

Les også: Hvordan kjøpe IOTA

Sånn er det ikke nødvendigvis på online kryptolommebøker. Hele poenget med bitcoin er at hvem som helst i verden kan ha en bankkonto med penger som kun de alene har myndighet over. Da blir det viktig å huske passordet.

Som Stefan Thomas sier i NYT:

“Hele ideen med at du er din egen bank – du lager ikke dine egne sko, gjør du vel? Grunnen til at vi har banker er jo akkurat det, at vi ikke orker å styre med alt det praktiske selv.”

Men han påpeker også at det at man tar risikoen selv gir mye frihet – man blir en verdensborger med tilgang til egne penger fra hvor som helst. Derfor er det verdt risikoen.

Nå har Thomas lagt harddisken på et hemmelig sted, i tilfelle noen skulle komme opp med en måte å åpne disken på. Å holde disken langt unna hjelper ham å ikke tenke så mye på det i hverdagen og ikke bli helt sinnsyk.

Hele artikkelen kan du lese på The New York Times.