aospandroid
Du kan fint bruke Android helt uten Googles tjenester. Bilde: Kelvin Valerio/Pexels

Annonse


Du må ikke ha Google selv om du bruker Android

Du må ikke bruke Google selv om du bruker Android. Hemmeligheten er at du kan fjerne alle Googles tjenester og apper..

Android og Google må ikke kobles sammen

Rob Braxman kaller seg “the Internet Privacy Guy”. I denne videoen forteller han hvordan man kan bruke en Android telefon uten å knytte seg til Google. Hemmeligheten heter Android Open Source Project (AOSP).

Hva er mulig og hva er begrensningene på en telefon uten Gapps (Google Apps). Er det mulig å “av-Google” mobilen for hvermannsen?

Info:

Rob Braxman kaller seg “the Internet Privacy Guy”. Han er her ifølge ham selv, for å utdanne oss. Hvis vi ignorerer personvernet og sikkerheten på nettet, mister vi det, enkelt og greit. Dataene våre blir samlet inn i en endeløs, permanent strøm. Rob Braxman lærer oss i sine vlog’er på YouTube-kanalen Rob Braxman Tech om TOR, VPN, antivirus, spionprogramvare, brannmurer, IP, wifi-triangulering, om hvordan vi kan unngå masseovervåkning fra NSA, CIA, FBI, om hvordan opptre anonymt på nettet, hvordan vi kan snakke fritt med pseudo-anonymitet, om farene ved internett og farene sosiale medier, farene ved e-post.

Annonse


Hva er begrensningene?

Hvordan er egentlig hverdagen med en Android-telefon uten å ha tilgang til Google? Vil du føle deg som en pre-tec hulemann? Er det mulig å leve med? Hvilke apper kan du kjøre? Hva med navigering? Vil du overleve uten Google? Endrer det hvordan mobiltelefonen fungerer? Påvirker det batteriet? Må vi endre vaner for å bevare personvernet med en avgooglet telefon? 

En avgooglet Android-telefon er basert på Android Open Source Project, AOSP, og har ingen Gapps og følgelig ingen Google-tjenester som for eksempel Google Play.

Hva du sitter tilbake med er en telefon som kan kjøre de fleste apps, men den er ikke koblet til Google. Google vet ikke hvem som eier den, hvem som bruker den og kanskje ikke hva slags telefon det er. Du mister Google-tjenestene, men du blir ikke lagret, ikke tracket, de stjeler ikke fingeravtrykket ditt. Du får en telefon du kan bruke uten å sitte igjen med en emmen følelse av at noe logger alt du gjør – og etter hvert vet mere om deg enn du selv gjør.

En stor, positiv innvirkning

Å gi opp Google vil ha stor innvirkning på ditt daglige liv. Det vil være en vanskelig avveining mellom personvern og en utrolig nyttig, alltid tilkoblet mobilenhet drevet av et selskap som overvåker alt du gjør.

Det første du bemerker ved en avgooglet telefon, er at den ikke ber deg om å logge inn. Mange apps vil fremdeles spørre deg om email, men de vil ikke assosiere den med den spesifikke telefonen. Fremdeles vil SIM-kort- og IMEA-nummeret kunne identifiseres, men dette vil ikke kobles til din aktivitet.

Avgoogling vil ikke påvirke telefontjenestene. Men hvilke apps kan man bruke på en avgooglet telefon?

Knapt noe program fra Google vil virke, men de kan alle bli erstattet av alternative apps. Rob nevner en rekke alternative tjenester i videoen, og bruker du Duckduckgo, finner du erstatninger til det aller aller meste.

Han forteller også hvordan du gjennom gratis og åpen kildekode-implementering av Google-biblioteker kan installere opptil 90 prosent av hva du ellers finner på Google Play – med den forskjellen at Google ikke vet hvem som installerer appen. Blant de resterende ti prosent apps som ikke vil virke, er for eksempel betalingstjenester à la Uber. Rob gir deg også link til “gjør det selv”-avgoogling.

En på meg overraskende effekt av å avgoogle telefonen er at det omtrent dobler batterilevetiden. Det forteller litt om hvilket nivå aktivitetsrapporteringen på Googles tjenester holder. Vi vet ikke eksakt omfanget og hva telefonen rapporterer, men Rob har noen ideer. Lytt til ham.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse