A90J er Sonys feteste OLED-TV. Modellen kommer i 55”, 65” og 83” med rammer som kun måler 7mm. (Ill: Sony)

Annonse


Sonys nye TV-er gjør ting vi aldri har hørt om før

Sony holdt online pressekonferanse for rundt 100 journalister fra fjern og nær på tirsdag. Temaet var deres nye TVer som skal vises frem på CES som også foregår online i år.

Kunstig intelligens blir mer intelligent

Årets TV-lineup får oppgradert prosessor. Nå kombineres kunstig intelligens og maskinlæring med det Sony kaller kognitiv intelligens. De nye TVene skal forstå hvor mennesker fokuserer og hva som er det viktigste på skjermen. For eksempel ser vi mennesker hverandre ofte rett i øynene. Derfor prioriterer Sony å gjøre øyne i bildet så klare og fine som mulig.

Dette er Sonys fem nye premium-TVer. (Ill: Sony)

Siden 2018 har X1 Ultimate vært Sonys heftigste TV-prosessor. Nå erstattes denne av den helt nye kognitive prosessoren “XR” som går forbi tradisjonell kunstig intelligens i å gjenskape det mennesker ser og hører. Den nye merkevaren blir Bravia XR.

Prosessorens kodenavn er Sharuku som var en japansk billedkunstner på 1700-tallet. Han var kjent å vite hva som var viktig å fremheve ved et objekt og hva som var mindre essensielt. Hans super-naturalistiske bilder gikk forbi virkeligheten, og det prøver også Sony på med sine nye TVer.

Annonse


Modellene som får Sonys nye prosessor:

  • Z9J – En Full Array LED-TV med 8K. Kommer i 75” og 85”.
  • A90J – OLED-TV som kommer 55”, 65”, og 83”. Denne har veldig tynne rammer og er den lyseste OLED-TVen Sony noensinne har laget.
  • A80J. OLED-TV i 55”, 65” og 77”.
  • X95J. En Full Array LED-TV som kommer i 65”, 75” og 85”. Denne har også svært tynne rammer.
  • X90J. Også en Full Array LED-TV som kommer i 50”, 55”, 65” og 75”.
A80J i miljø. (Ill: Sony)

Alle Bravia-TVene kommer med 120Hz oppdateringsfrekvens og får HDMI 2.1 med støtte for 4K i 120Hz, variabel oppdateringsfrekvens, ALLM, eARC og alt man trenger for årets nye spillkonsoller.

I tillegg kommer Sony med to TVer med den gamle prosessoren X1.

Disse blir billigere inngangs-TVer:

  • X85J kommer i 43”, 50”, 55”, 65”, 75” og 85” og har 120Hz.
  • X80J kommer i 43”, 50”, 55” og 65” og er den billigste av Sonys nye TVer, og den eneste som ikke har 120Hz oppdateringsfrekvens.
X85J. (Ill: Sony)

Alle de nye TVene kommer med Google TV som erstatter gode gamle Android TV. OLED-TVene får Acoustic Surface Audio+ som gjør hele skjermpanelet om til en vibrerende høyttaler, mens LED-TVene får Acoustic Multi-Audio.

Sonys nye prosessor forstår hvordan vi opplever det vi ser og hører

Prosessoren i de nye TVene deler opp bildet i flere soner og avgjør hva som er det naturlige fokuspunktet for hver sone.

I motsetning til “vanlig kunstig intelligens” som bare kan analysere elementer som farge, kontrast og detaljer individuelt, kan XR i likhet med hjernene våre kryssanalysere flere elementer samtidig.

A80J (Ill: Sony)

Alle elementene justeres i forhold til hverandre slik at bildet blir mer levende enn det som tidligere har vært mulig. For eksempel blir hudtoner justert uten at det påvirker resten av bildet.

Et skritt i en ny retning

Som Sony forklarer har de tidligere prosessorene utviklet seg i en rett linje. Deres siste prosessor er et skritt i en ny retning.

Hva som er gimmick og hva som er reell utvikling er alltid vanskelig å si på slike presentasjoner.

Sonys TVer henter teksturer fra en database og legger over objekter i bildet når TVen oppskalerer fra 1080p til 4K eller fra 4K til 8K. Alt skjer i sanntid.

En ny retning. (Ill: Sony)

Nye vanskelige begreper

Sony deler inn TVenes nye egenskaper i “XR bilde” og “XR lyd”. Under XR bilde finner vi “Triluminos Pro”, “XR Smoothing”, “XR klarhet”, XR 8K- og 4K oppskalering, “XR kontrast pro”, “XR contrast booster” og “XR bevegelsesklarhet” som erstatter “X bevegelsesklarhet”.

Under XR lyd er “XR lydposisjon” med akustisk overflatelyd og akustisk multilyd, og XR surround-oppskalering.

Vil ta kinofølelsen inn i stuen

De nye egenskapene skal bidra til å lage bilder som er så gode at de gjenspeiler det vi mennesker ser når vi opplever virkeligheten. Dette er Sonys ord og selv om vi vet at de lager svært gode TVer, høres målsettingen om fullstendig realisme noe utopisk ut.

X95J har også svært tynne rammer. (Ill: Sony)

Ny strømmetjeneste fra Sony

Bravia Core er Sonys nye strømmetjeneste for hele Europa (untatt Italia foreløpig). Dette blir en eksklusiv strømmetjeneste for Bravia-TVer med blant annet de siste Box Office – filmene og alt fra Sony Pictures Entertainment.

Alle Bravia-TVene kommer med Sony Core forhåndsinstallert. Akkurat hvordan denne tjenesten blir vet vi ikke helt, men det virker som man betaler for å spille av enkeltfilmer, samtidig som man får alt av Sonys produksjoner til en fast månedspris. Når du kjøper ny TV får du enten 12 eller 24 måneder gratis strømming.

Bedre enn Blue-ray

Bravia Core får innhold med svært høy bildekvalitet. Innholdet strømmes i opptil 80MB/s. Til sammenligning har Blue-ray-innhold som regel en bitrate på rundt 60MB/s.

Google TV skal gjøre det lettere å finne bra innhold. (Ill: Google)

Google TV erstatter Android TV

Alle de nye TVene fra Sony kommer med Google TV som er Googles nye grensesnitt for TV. Operativsystemet tar innhold fra alle kontoene dine på forskjellige strømmetjenester og samler det på hjem-skjermen. Som i Android TV kan du legge fra deg fjernkontrollen og styre TVen med stemmen.

Med Google TV skal det bli enklere og raskere å finne bra innhold som passer den enkelte. Sony understreker at plattformen ikke bare vil forsøke å selge deg innhold, men at Google TV også foreslår gratis underholdning.

Under er Sonys presentasjon av OLED-flaggskipet A90J:

Kilde: Sonys pressekonferanse

Annonse


Annonse


Annonse