Neo QLED-TVene ut får langt flere lokale dimmesoner enn tidligere QLED. (Ill: Samsung)

Annonse


Nå kommer den nye TV-revolusjonen

Idag presenterte Samsung sine nye Neo QLED- og MicroLED-TVer og i likhet med TCL og LG får Neo QLED-TVene svært mye mer presis bakgrunnsbelysning enn tidligere.

Neo QLED er det nye

Med langt flere lokale dimmesoner skal Neo QLED skal ha bedre kontrast, bedre lysstyrke og bedre bildekvalitet enn tidligere QLED-TVer.

Frem til nå har Full Array LED som regel hatt et tosifret antall soner med bakgrunnsbelysning som skrus av og på i forskjellige områder, for å etterligne de dype sortnivående som har vært unikt for OLED.

Samsungs nye TVer har derimot opptil 40 ganger mindre soner, som vil gjøre kontrastområdene langt bedre. “Quantum Matrix”-teknologien skal minimere lyslekkasje fra sone til sone.

Annonse


Neo QLED. (Ill: Samsung)

I motsetning til LG som skryter av opptil 30 000 forskjellige LED-lys og 2500 forskjellige dimmesoner, sier ikke Samsung akkurat hvor mange små LED-lys som lyser opp panelet.

Men om man går ut fra fjorårets QLED-flaggskip fra Samsung hadde rundt 100 lokale dimmesoner har de nye TVene anslagsvis 4000. (40×100=4000)

(Ill: Samsung)

Neo QLED kontrollerer lysstyrken med hele 4096 forskjellige trinn i 12-bits HDR, noe som skal gi enda mer oppslukende bilder enn det vi har sett tidligere.

Oppskalerer hvilket som helst bilde til 4K og 8K

Samsungs nye TV-prosessor Neo Quantum, skal med 16 forskjellige nevrale nettverksmodeller, ha forbedret oppskaleringsfunksjonalitet.

Samsung bruker maskinlæring til forstå hva som vises på TVen og kan oppskalere et hvilket som helst bilde til 4K og 8K. Hvor bra sluttresultatet blir vil naturligvis uansett avhenge av originalbildet.

Svært tynne rammer

De nye Neo QLED-TVene blir nesten helt rammeløse med Samsungs Infinity One-design, og ser unektelig tøffe ut.

(Ill: Samsung)

I likhet med tidligere modeller har også de nye TVene utvidet fargerom med “quantum dot”-teknologien. Det er det Q’en i QLED står for.

Game bar

Samsungs nye “game bar” skal gjøre livet enklere for spillere. Snarveier til justering av oppdateringsfrekvens, oppløsning og formfaktor blir tilgjengelig fra hvilket som helst spill.

Om du ønsker kan du bytte fra 16:9 til 32:9 mens du spiller for å få større kontroll over hva som skjer i utkanten av bildet. Da får du naturligvis sort kant oppe og nede.

TVene kommer med HDMI 2.1 med støtte for 4K i 120 Hz, variable oppdateringsfrekvens, automatisk lav “latency” og eARC.

(Ill: Samsuing)

TVene har også “Freesync Premium” som skal minimere hakking og gjøre spillopplevelsen jevnere.

Stort fokus på tilgjengelighet

Samsung implementerer også nye funksjoner for både døve og blinde i deres nye TVer. I tillegg satser de stort på grønn teknologi. Selskapet bruker resirkulerbare materialer både i produksjonen og emballasjen, og vil arbeide systematisk for å redusere utslipp og energiforbruk.

Samsungs nye fjernkontroll har solceller på baksiden. (Ill: Samsung)

I tillegg får fjernkontrollen solceller og kan lade seg selv. Er det for mørkt og kaldt kan man alltids lade den via USB. Ifølge Samsung vil de nye fjernkontrollene forhindre at 99 millioner AAA-batterier kastes de neste syv årene.

Samsung har også stort fokus på videosamtale og trening, og kobler man til et web-kamera kan TVen spore bevegelsene dine mens du trener i “Smart Trainer”. Med Google Duo kan du ringe rett fra TVen og delta i videosamtaler med opptil 32 personer.

Kameraet snur seg etter deg og zoomer automatisk inn slik at du har riktig størrelse og er i fokus.

Micro LED

I desember skrev vi om Samsungs nye gigantiske 110″ store MicroLED-TV til halvannen million kroner. Nå avslører selskapet at de også kommer med 99″ og 88″ og at mindre utgaver følger senere i år. MicroLED henter det beste fra OLED, men skal være enda bedre.

MicroLED har praktisk talt ikke ramme med et skjerm-til-kropp forhold på hele 99%. Foreløpig er TVene svindyre, men er det noe vi vet, så er det at TVer faller i pris.

Likevel blir det nok en stund til de blir rimelige nok for mannen i gata, og Neo QLED blir nok det som i størst grad markedsføres mot forbrukerne.

Kilde:
Samsungs pressemelding
The Verge

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse