Det blir fort dyrt med mange små kjøp.

Annonse


6-åring brukte over 140 000 kroner på Sonic Forces

En mor i Connecticut i USA forstod ikke hvorfor pengene forsvant fra konto. I følge banken måtte utgiftene komme fra svindel.

I virkeligheten var det sønnen på seks år som i juli hadde begynt å kjøpe pakker med tilleggsfunksjoner i spillet Sonic Forces. Betalingene fant sted over flere måneder og varierte fra 1,99 til større pakker på 99,99 amerikanske dollar.

Som at barnet ditt blir avhengig av kokain

“Det føltes som at seksåringen tok striper med kokain – og etterhvert trengte større og større doser.” Før kjøpebonanzaen opphørte hadde sønnen brukt 16 293,10 amerikanske dollar, noe som i skrivende stund tilsvarer 142 225 norske kroner.

Da hun kontaktet Apple gikk de igjennom kjøpene og det var da hun skjønte hva sønnen hadde gjort. Apple nektet å betale tilbake pengene. Ifølge selskapet skulle hun ha sagt fra innen 60 dager etter at transaksjonene fant sted.

Annonse


Men stakkars Jessica Johnson hadde fått beskjed av banken om at transaksjonene mest sannsynlig var svindel og ikke at de stammet fra spillkjøp.

“There’s a setting, you should have known.”

“Det er en innstilling og det burde du ha visst om”, var svaret hun fikk av en Apple-ansatt. Hvorfor ikke foreldrene fikk beskjed om at penger rant ut av konto gjennom epost til iCloud-kontoen vet man foreløpig ikke. Sønnen visste ikke passordene til iCloud-kontoen. Likevel gikk betalingene igjennom.

Når man setter opp betaling i iCloud er det innstilling som muliggjør kjøp uten passordgodkjenning, som foreldrene må ha haket av.

Men som moren sier så visste hun åpenbart ikke om denne innstillingen, ellers ville hun selvfølgelig ha gjort noe med det. Selv sier hun at selskapene oppfører seg som rovdyr når de oppfordrer småbarn til kjøp av tilleggstjenester.

“Hvilken voksen person ville brukt 1000 kroner på en kiste med virtuelle mynter?”

Apple har flere innstillinger som skal begrense barns muligheter til å gjøre kjøp av denne typen. Det samme finner man i macOS. I tillegg forsøker Apple å lære opp voksne til å være forsiktige med hvor mye tilgang barn får til kontoer på enhetene.

Slike saker når nyhetene en gang i blant og skaper selvfølgelig dårlig omdømme for de store selskapene.

Kilde: AppleInsider

Annonse