Spotify med A.I. i kampen mot plagiering. (Ill: ITavisen)

Annonse


Spotify’s “Plagiarism Detector” skal avsløre uorginal musikk

“Plagiarism Risk Detector And Interface” blir en teknologi som trenes på musikk som allerede er i Spotify’s database og deretter lytter til melodi, tekst og rytme i ny musikk for å avgjøre om det er for likt noe som allerede eksisterer.

En hel sang eller deler av en sang kan være for lik og er det tilfelle kan musikken stoppes før den kommer igjennom Spotify’s systemer. På den måten kan Spotify sikre seg mot uorginal musikk. Men er det så lurt?

Good artist copy, great artist steal?

Både musikere og musikkindustrien har kritisert Spotify for å utvikle en algoritme som kommer til å bli en hindring for musikere, snarere enn et hjelpemiddel.

For er det noe vi vet så er at det meste av musikk eksisterer fordi annen musikk har inspirert, eller fordi man regelrett har kopiert, remixet og omformet andres komposisjoner for å skape noe nytt og i mange tilfeller lansere det som sitt eget. Slik er det med kunst. Rocken vokste ut av poppen.

Annonse
Spotify mener derimot at programmet kan bli et godt verktøy for kunstnere som ønsker å avsløre plagiat allerede i komposisjonsfasen. Akkurat hva de mener med dette er usikkert, men det kan virke som at de vil at musikere skal bruke verktøyet til å undersøke om det de selv lager ligner på noe annet.

Dagens prosesser tar for lang tid

Spotify argumenterer med at dagens rettsprosess rundt plagiat gjøres av eksperter og advokater og at det er en langtekkelig og upraktisk prosess. Og den er sikkert dyr også.

Spotify har over 60 millioner sanger i biblioteket og det sier seg selv at selskapet bruker tid og ressurser på å avsløre plagiat. Og med et så stort bibliotek sier det seg selv at ingen kan være sikre på at to sanger ikke ligner. I alle fall ingen som er laget av kjøtt og blod.

Slipp algoritmene løs!

Nyheten om Spotify’s “Plagiarism Detector” etterlater seg noen spørsmål. Hvor skal for eksempel terskelen gå for hva som er plagiat og hva som er originalt? I virkeligheten er mye likt og man skulle tro at om Spotify satte ut for å luke ut alt som ligner, ville de sitte igjen med et stusslig bibliotek.

Spotify påpeker at man allerede programvare som avslører plagiat i lyrikk og tekst basert på analyse av langt flere tekster enn det noen ekspert noensinne kunne ha oversikt over. Og det å sammenligne tekst er jo en langt enklere oppgave for en datamaskin enn det er å sammenligne musikk.

Men på samme måte som man har verktøy for skriftlig plagiering trenger man ifølge Spotify, programvare for musikkplagiat. Om det i det hele tatt blir noe av Spotifys automatiske plagiatkontroll gjenstår å se.

Kilde:
Independent
ComputerSweden

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse