Varsler hevder Facebook bruker hemmelig program for å spore deg

markzuckerberghøring
Mark Zuckerberg under gårsdagens Senats-høring.

Senator Josh Hawley konfronterte administrerende direktør for Facebook, Mark Zuckerberg, over et sporingsprogram kjent som «Centra».

Journalist: Joar Are Lyngaas.

Varsler avslørte internt Facebook-program

Senatoren hevder at kontoret hans fikk vite om programmet – som angivelig skal kjøre på den kjente sosiale platformen; Facebook – av en varsler innad i selskapet. Grunder og sjef Mark Zuckerberg nekter all kjennskap til programmet.

Annonse

«Mr. Zuckerberg, fortell meg om “Centra”», spør senator Josh Hawley.

«Hva er det interne verktøyet som er bygd inn i Facebook, kalt “Centra”?», fortsetter han.

Mark Zuckerberg svarer; «Senator, jeg har ingen kjennskap til et verktøy ved det navnet.»

Viser frem bilder i høringen som viser verktøyet i bruk

Senator Josh Hawley svarer på dette ved å vise frem en rekke fotografer som viser verktøyet implementert samt i bruk av Facebook.

«La meg se om dette frisker opp minnet ditt. Over min skulder vil du få se en demonstrasjon av verktøyet i bruk.»

«Centra er et verktøy som Facebook bruker for å spore sine brukere – ikke bare på Facebook – men på hele internett. Centra sporer en rekke forskjellige profiler som en bruker besøker, deres interne meldinger mellom hverandre, deres linkede brukere og sidene brukerne besøker rundt omkring på internett som har Facebook-knapper. Centra benytter seg også av atferdsdata for å overvåke brukerkontoer, selv om de kontoene er registrert under et annet navn.», fortsetter Senator Josh Hawley.

Se hele høringen:

Verktøyet kan brukes til å bannlyse brukere fra platformen

Senator Josh Hawley sier at programmet tillater Facebook tilgang til sensitiv personlig informasjon, inkludert hvilke kontoer brukeren besøker og hvilke bilder de laster opp.

Firmaet har fått mye dårlig presse i mange tilfeller over de siste årene for å gå til uvanlige lengder for å spore sine brukere samt deres nettverk. Et eksempel av dette kan være informasjonen som kom ut i 2018, om at Facebook merker bilder som blir lagt opp på platformen, slik at de kan fortsette å spore disse bildene på resten av internett.

Hawley fornemmer at programmet kan til og med gå enda lengre enn dette, og foreslår at programmet kan brukes til å bannlyse brukere fra Facebook. Han følger opp med nok et spørsmål til Zuckerberg;

«Hvor mange kontoer i USA har blitt vurdert og bannlyst gjennom Centra?».

Nekter kjennskap til programmet, men ikke til at det eksisterer

Mark Zuckerberg nekter å ha kjennskap til programmet, «Centra» – men nekter ikke for at det eksisterer.

«Jeg vet faktisk ikke, for jeg har ingen kjennskap til navnet “Centra”», sier Mark Zuckerberg.

«Jeg er sikker på at vi har verktøy som hjelper oss med platformen og samfunnet på platformen, men jeg har ikke noe kjennskap til det navnet (‘Centra’)», fortsetter han

Senator Hawley fortsetter å presse Zuckerberg for flere detaljer;

«Har dere et verktøy som gjør eksakt det jeg har beskrevet for deg her over min skulder? Eller sier du at dette programmet ikke eksisterer? »

Zuckerberg nekter for å ha kjennskap til programmet en tredje gang, men sier at han er «limitert» i hva han kan si her og nå;

«Jeg sier at jeg ikke har kjennskap til det, og at jeg er mer enn klar til å følge opp med deg og dine for å gi dere den informasjonen dere trenger på dette temaet. Med det sagt er det begrenset i hva jeg kan si, ettersom jeg ikke har kjennskap til det, her i dag.

Annonse
Annonse