Annonse


Se hva denne laptopen kan gjøre

Omen 15 er en kraftig, stilren og praktisk spill-laptop, som hverken er for stor eller alt for dyr.

Omen 15 ser ikke ut som en spill-bærbar

Jeg ble overrasket da jeg pakket ut denne laptopen.

Det er lenge siden jeg har brukt en Omen-laptop og forventet meg noe mer gaming-inspirert. Men denne har et forholdsvist minimalistisk design og mangler gaming-looken:

Den nye logoen til Omen er fin. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Det betyr dog ikke at den ikke har gaming-innmat:

  • Intel Core i7-1075H 6 kjerner
  • NVIDIA GeForce RTX 2070 Max-Q
  • 16GB DDR4 RAM
  • 512 GB M.2 SSD
  • 15,6” 1080p IPS-skjerm med 300Hz oppdateringsfrekvens, 300 nits
  • 3x USB 3.0, Thunderbolt 3, HDMI 2.0a, Mini Displayport, Ethernet, SD-kortleser, 3,5mm jack
  • WiFi 6
  • Vekt: 2,5 kg
  • Pris: 14 999 kroner (power.no)

Tastaturet har rød bakbelysning, men det er det eneste spillaktige med denne maskinen. Bortsett fra innmaten.

Annonse
Og den fantastisk raske skjermen med hele 300Hz oppdateringsfrekvens.

Tastaturet har rød bakgrunnsbelysning. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Faktisk eksisterer det ingen andre laptoper per dags dato med raskere skjerm, kun noen stasjonære skjermer med 360Hz.

Panelet er et 15,6” stort IPS-panel med 1080p oppløsning – det er først og fremst i førstepersons skytespill hvor det gjelder å være rask på avtrekkeren at man får bruk for oppdateringsfrekvensen. For å komme opp i max oppdateringsfrekvens lastet jeg ned CS GO.

For en framerate

I Counter Strike: Global Offensive kommer frameraten flere ganger opp i 300 med alt på maks, og jeg tenker at nå kan det ikke bli mykere. I førstepersons skytespill er det klart at oppdateringsfrekvens har litt å si, og jeg føler meg med det samme bedre i skytespill enn jeg pleier å føle meg.

Skjermen kommer opp i utrolige hastigheter i CS GO. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Men akkurat hvor grensen går for hva som er overdreven oppdateringsfrekvens er jeg usikker på. Skjermen har en responstid på 3ms.

Jeg testet også Battlefield 5 med alle innstillinger på fullt og det er ikke tegn til forsinkelser i det hele tatt. Alt går så glatt som det kan gå.

Vi kan oppfatte oppdateringsfrekvenser opptil 1000 bilder per sekund

Det høres mye ut, men det er ikke snakk om at vi klarer å skille mellom enkelte bilder i så høye frekvenser. Derimot kan man oppfatte om det er noe galt med et bilde.

CS GO på Omen 15. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Om et av bildene i en strøm av 1000 bilder per sekund er svart, skal et menneske med optimalt syn, kunne klare å oppfatte det. Og derfor kan man argumentere for at det er poeng i å lage skjermer med så vanvittige frekvenser.

ITavisen snakket med “Noobwork”

For den gjengse spiller derimot, er 300Hz mer enn nok. Og jeg er ganske sikker på at vi har nådd et tak for hva som er vits å produsere. Selv er jeg usikker på om jeg ser forskjell på 144Hz og 300 Hz og selv proffe gamere vil nok si at det holder med 240Hz.

Faktisk tok jeg en prat med Joachim “Noobwork” Haraldsen i forrige episode av podcasten Teknokratiet, og lot ham teste Omen 15.

Joachim mener at 120Hz er minimum for gaming, og at det er fint med høyere frekvens enn det.

Akkurat hvor grensen går for hva man trenger er han usikker på, men i episoden prøver han CS Go på Omen 15 og konstaterer at det er den beste spill-laptopen han har vært borti.

Klippet kan du se her:

Han roser også Omen 15 for å være minimalistisk og pen. Personlig er han ikke fan av RGB (PC-lys i forskjellige farger) og synes det tar fokus vekk fra spilling. Joachim ønsker seg heller en ren og enkel spillopplevelse.

Er 1080p litt lite?

Selv hadde ønsket meg hakket høyere oppløsning, men for å klare å den vanvittige oppdateringsfrekvensen har de måttet spare på noe. Og 1080p holder til spill, men kan være akkurat litt lite når man jobber med bilder og tekst.

Ellers er skjermen behagelig i bruk. Jeg har brukt maskinen til filmredigering og bildebehandling og operasjonene går ultraraskt.

Jeg jobber ofte på eksterne harddisker, men med denne maskinen overfører jeg det jeg jobber med til den interne SSD-disken på 512GB så jeg vet at ytelsen ikke begrenses av gammeldagse eksterne spinnedisker. Jeg har aldri opplevd en bærbar maskin, og egentlig ingen maskin i det hele tatt, som fungerer så godt til filmredigering. Adobe Premiere går som en drøm.

1080p IPS-panel. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Men disken i maskinen burde vært større. Dagens spill tar ofte 100 GB og man får ikke plass til mange spill på denne maskinen før det er fullt.

Leverer en nydelig taktil opplevelse

Etter skjermen er tastaturet det som imponerer meg mest ved denne laptopen. Det er et av de mest behagelige tastaturene jeg har skrevet på. Knappene er høye og klikker på en annen måte enn hva jeg er vant til.

Hvordan skal jeg forklare dette?

De oppleves som at de kun har to trinn. Når de gir etter går de fra å være helt oppe til å være helt nede uten at det er noe nivå i mellom. Og det gjør det fantastiske å skrive på.

Nydelig tastatur. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Men selv om jeg liker det, kan jeg ikke garantere at andre liker det. Det føles spesielt, og ikke alle jeg har latt prøve, liker det.

Oppsettet av tastene er litt annerledes enn det jeg er vant til. Der hvor “delete” vanligvis sitter, sitter “pause”, mens “delete” sitter over “backspace”.

Et litt annet oppsett enn jeg er vant til. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Tastene er selvfølgelig bakgrunnsbelyste med rødt lys og uten mulighet for å skifte farge.

Styreflaten under tastaturet er stor og presis. Kanskje er det noe med den raske oppdateringsfrekvensen i skjermen som gjør at den føles så responsiv.

Porter

Laptopen er akkurat ikke for stor til å ta med rundt i en liten sekk. Den veier 2,5kg og har det man trenger av tilkoblingsmuligheter:

(Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Tre stk USB 3.0, HDMI 2.0a, USB-C Thunderbolt, Ethernet, Mini Displayport, hodetelefoninngang og SD-kortleser. Laderen er en kloss på 200W som man dessverre må bære rundt.

(Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Høyttalerne i maskinen er fra Bang & Olufsen og lyden er høy, men bassen er fraværende. Laptop-lyd har uansett aldri vært noe for meg.

Laptopens web-kamera har større vidvinkel enn vanlig og det er jo bra.

Bilde tatt med Omen 15′ web-kamera. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Batteritiden er god

Uten å ha kjørt noen omfattende batteritester har jeg inntrykk av at batteriet i Omen 15 er forholdsvis bra. Til å være en spillbærbar er heller ikke viftene i spesielt forstyrrende. De skrur seg ikke på i tide og utide og blir heller ikke alt for høye under spilling.

Maskinen blir ikke fryktelig varm som jeg synes spill-laptoper ofte blir, men holder seg stort sett innenfor det som er tålelig.

Ytelsestester

I 3D Marks Time Spy får laptopen en score på 6785 som plasserer den langt over de fleste spillbærbare fra 2020.

I Basemark Web 3.0 får den en score på 825.14.

(Ill: 3D Mark.)

Alt i alt er maskinen knallgod og i skrivende stund ligger den ute til kun 14 999 kroner på power.no. Det er nesten så jeg bestiller.

Da jeg ba Joachim “Noobwork” Haraldsen om å gi laptopen en score på stående fot, landet han på 8,5 av 10. Av meg får den:

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse