Annonse


TEST: Surface Laptop Go er minst like bra og mye billigere enn iPad Pro

Surface Laptop Go er en veldig lekker og smart liten arbeidskompis, i hovedsak rettet mot studenter, skolebarn og de som trenger noe å skrive og surfe med.

STYR UNNA: inngangsmodellen har kun 64GB SSD og 4GB RAM

Dette er ikke maskinen for profesjonelle, da mener jeg videoredigering. Ei heller er dette en maskin for spillere, bare så det er klart.

Nå som vi er enige om premissene, at dette er en maskin for studenter og det segmentet der, samt som en surfe-enhet, så er vi klare.

I motsetning til Huawei Matebook X har Laptop Go vifter som man dessverre spinner opp litt for ofte.

Surface Laptop Go starter fra kroner 7899, men dette er ikke modellen vi har testet og den anbefales ikke. Årsaken er 64GB lagringsplass og kun 4GB RAM. Ai da. Ikke bra.

Annonse
Det anbefales på det sterkeste å gå for modellen med 128GB og 8GB RAM. Den koster 9739 kroner – ønsker du 256GB, må du ut med 2260 kroner mer.

Spesifikasjoner:

Designet innbyr til bruk

Det første som møtet meg da jeg pakket opp, er en svært lekker maskin, synes nå jeg. Jeg gikk for fargen “Sandstone”, som dessverre ikke tilbys i Norge. Her på berget får du kun “Platina”:

Sandstone:

Har du brukt en litt “premium” ultraportabel vil ikke designe overraske, men helt sikkert glede. Maskinen er lett og pen, og innbyr til bruk.

Og det å innby til bruk er prikken over i-en, og Microsoft får det til: med en gang du åpner maskinen for første gang starter den av seg selv nærmest før vi har fjernet plasten. Et godt førsteinntrykk er jo viktig.

Det er lite å utsette på designet, men det er en ting: den er litt kronglete å åpne fordi det er ikke er noe hakk foran, man må derfor holde både oppe og nede for å løfte opp panelet.

Løsningen er visuelt innbydende, men ikke så praktisk. Det er en grunn til at de aller fleste bærbare har et “åpne-hakk”.

Tastaturet er fantastisk

Jeg mener: for en stjerne tastaturet er for denne maskinen.

Laptop Go tastene er de beste vi har testet på en laptop siden jeg-kan-ikke-huske. Det er bare utrolige behagelig med akkurat nok “knepp”. Selv om maskinen er rett under 13″, er det mer enn nok plass til mine noe overvokste fingre.

Vi liker fingersensoren plassert på start-knappen som på MacBook. Den er kjapp og presis. Maskinen starter også kjapt.

Windows 10 S modus er noe sprøyt

Etter Cortanas “bla bla bla ditt og datt”, så er Windows S klar for oss. Windows S sier du, hva er det? S for “sprøyt”.

Jo, det er moduset som kun gir lov å installere apper fra Windows Store. Heldigvis tar det bare ett sekund å aktivere ekte Windows slik at vi kan installere Chrome og alle de andre nødvendige programmene våre.

Microsoft sier at det er tryggere og bare bedre å bruke S-modus, men vi tror at den egentlig årsaken for dette er å gjøre det mer kronglete å bruke konkurrentenes programmer. Dette kan jo EU se på, mens de likevel undersøker Apple.

La oss, ehm, gjøre opplevelsen “bedre” for deg ved å låse deg inne:

Les min test av Surface Duo:

Ytelse og batterilevetid

Jeg er mer fornøyd med denne enn mange andre Surface-enheter jeg har testet opp igjennom. Ytelsen er som forventet, og mer enn god nok til ganske så offensiv surfing og multitasking med mange faner. Fremdeles er det slik at man manuelt må gi seg selv mer batterilevetid eller mer ytelse. Jeg mener at maskinen bør ta seg av dette for brukeren, men sånn er det.

Det største negative med denne er ikke ytelsen, men batterilevetiden. Den er ikke god nok, og det er plagsomt å måtte tenke på å måtte justere opp og ned ytelsen på maskinen for å spare på batteriet – man merker jo at maskinen er mye tregere om man aktiverer batterimodus.

SSD-en har god lesehastighet, men en sinke ved skriving av data – som sagt, denne er ikke for profesjonelle videoprodusenter:

Skjermen

For å holde prisen rett under 10 000 kroner har Microsoft måtte levere maskinene med svak SSD rent skrivemessig, og et panel som bare er ok.

iPad Pro har et panel som er en god del bedre, spesielt fordi det optimaliserer seg i forhold til lyskildene du har rundt deg, på en langt mer avansert måte enn kun å skru ned blåskjæret på kveldstid.

Andre plager

Vi har oppdaget en feil mange kanskje har oversett, nemlig at 3,5 lydutgangen ikke alltid fungerer, noe som innebærer behov for omstart.

Årsaken til at vi koblet til et kablet hodesett er at de fleste vi har testet slutter å fungere grunnet støy fra Xbox-gamepaden.

Dette er ikke et spesifikt Laptop Go-problem; dette opplever jeg på andre bærbare også. macOS har til og med et varsel om at Xbox-kontrollen kan herpe signaloverføringen.

Dette er et irriterende problem jeg ikke har hørt andre nevne før, merkelig nok. Løsningen er å koble til gamepad-en med kabel også, men pokker, det er jo 2020 og dette bør være unødvendig.

Konklusjon

Jeg plasserer Surface Laptop Go sin produktivitet noe over iPad Pro sin, rett og slett grunnet kombinasjonen berøringsflate, tastatur og berøringsskjerm med Windows som en skikkelig fin produktivetskombinasjon. Jeg savner berøring på MacBook, jeg gjør faktisk det.

På den annen side må man akseptere svakere batterilevetid, og det er jo fremdeles ikke mulig å lytte til lyd om en Windows- eller MacBook er klappet sammen. De er liksom litt daue. Det har ikke skjedd stort på den fronten, men vi håper at dette endrer seg med Apple Silicon Mac-er.

Fordelen med denne i motsetning til iPad Pro er prisen. Denne koster under 10 000 kroner, mens en iPad Pro 12,9″ med Magic Keyboard koster mye mer: 12 190 kroner for iPad-en og ytterligere 4 390 (!) kroner for Magic Keyboard for en totalpris på 16 580 kroner.

Problemet er at Laptop Go, som Duo, har utfordringer som er veldig lette å oppdage ved bruk. Jeg sier ikke at du ikke bør handle den, men vær klar over laber skrivehastighet og et batteri som er litt svakt. Jeg forventer at batterilevetiden forbedres i Laptop Go 2, men ellers er jeg veldig godt fornøyd.

Selv om batterilevetiden er svakere enn iPad Pro, og skjermen også noe dårligere, er disse tingene ikke så mye dårligere enn iPad Pro, og prisforskjellen så stor, at jeg mener du bør prøve begge før du handler. Men Microsoft; nå må dere slutte med den proporitære ladeløsningen.

+ Lekkert og smart design er perfekt for berøringsskjermen
+ Utrolig behagelig tastatur man skriver kjapt på
+ God nok ytelse til hva maskinen ønsker å oppnå

-Noe svak batterilevetid og manuell ytelse/batteri-håndtering i Windows
– Skjermen kunne vært bedre
– Fremdeles ikke USB C-lading

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse