Annonse


Tesla har sluppet beta av «Full Self-Driving» – her er sjåførenes foreløpige dom

Under årets «Battery Day» i september lovte Elon Musk at en beta-versjon av «Full Self-Driving» skulle slippes senere i høst.

Denne uken fikk utvalgte betatestere tilgang til funksjonen.

Styrer seg selv i byer

Som vi har skrevet tidligere var vi litt usikre på hva betaen inneholder av nye funksjoner, men takket være tilbakemeldinger fra flere testere, vet vi nå litt mer.

I utgangspunktet har Autopilot begrenset seg til motorveier, altså strekninger der det er minimalt med svinger og andre utfordringer. Men med «Full Self-Driving» (som Tesla kaller «Fullverdig selvkjørende egenskaper» på norsk) skal Teslaen kunne manøvrere seg på egen hånd også på andre veier, for eksempel inne i byer.

Annonse


Tesla: «Kan finne på å gjøre noe feil på verst tenkelige tidspunkt»

Det stiller naturligvis krav til et meget intelligent maskineri når bilen skal kunne gjøre dette. Det er ganske utrolig at Tesla tester slik funksjonalitet ute i offentligheten, all den tid dette er programvare som ikke er 100 prosent ferdigutviklet.

Som Tesla selv påpeker i sin omtale av FSD-betaen: «den kan finne på å gjøre noe feil på det verst tenkelige tidspunktet». Derfor må man som alltid holde hendene på rattet til enhver tid og følge nøye med på veien.

En av sjåførene som ble kvalifisert for å delta i betatestingen, er YouTube-personligheten «Tesla Raj». Han har publisert en ti minutter lang video der han forteller om sine erfaringer med FSD.

«Tesla Raj» testet funksjonaliteten mens han kjørte i en gate uten striper som skiller kjørefeltene fra hverandre. Dette er nytt i FSD og noe vanlig Autopilot ikke har kunnet gjøre.

Se hvordan det gikk i videoen under:

Noe av det første betatesterne la merke til, var at den visuelle representasjonen av omgivelsene ser helt annerledes ut med FSD aktivert. I instrumentpanelet ser man bilen og andre biler man eventuelt passerer og møter. Man ser også ikoner som representerer skilt langs veien.

Blå prikker representerer bilens bevegelser, og sjåføren vil innimellom få beskjed om hvilke handlinger bilen planlegger å gjøre, for eksempel stoppe i et kryss.

I videoen over kan du også Rajs Tesla svinge til venstre og høyre på egen hånd. Ifølge Raj var dette «ganske skummelt, fordi vi ikke er vant til det». Han påpeker at den automatiske svingingen føltes «menneskelig».

Andre sjåfører har også delt sine erfaringer med FSD. En av dem er Twitter-brukeren @brandonee916, som har publisert flere korte videoer som demonstrerer FSD-funksjonaliteten. I videoene ser vi Tesla-en foreta en rekke kompliserte manøvreringer, inkludert rundkjøringer og veikryss.

Nedenfor ser du en rekke klipp som er lastet opp av betatesterne:

Foreløpig er det bare heldige, utvalgte sjåfører som får teste FSD. Men Musk sier han forventer en bred lansering før 2021 banker på døren.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse