amazonnorge
Bare det at Amazon er i ferd med å etablere seg i Sverige får norske bedrifter til å bli offensive i språket, men vet de egentlig hva som møter dem?

Annonse


Amazon dikterer allerede svenske politikere – vil det samme skje i Norge?

Er det slik at svenske politikere legger til rette for den amerikanske giganten Amazon, selv om det vil skade svenske bedrifter? Det ser slik ut.

Elkjøp og Norgesgruppen ser frem til å konkurrere, men kjenner de egentlig amerikansk forretningskultur?

Som undertegnede allerede har kommentert i en større artikkel på vår søsterside Northern Food, gjør NorgesGruppen seg nå klare for hva de tror kan vente dem når Amazon entrer Norge. Det samme gjør Elkjøp som ønsker dem velkommen til konkurranse.

Ingenting er offisielt fra den amerikanske giganten enda, men vi ser ingen grunn til at de ikke ønsker å prøve seg. Det er allerede hint om dette.

Spørsmålet er nå om norske politikere har vært i samtaler med Amazon allerede, eller kanskje i flere år, som svenske politikere har.

Annonse


Ser ut til å ha kuppet svenske politikere

Aftonbladet kan nemlig avsløre at den svenske regjeringen har snakket med Amazon siden 2017 og fikk til og med lov å endre den svenske næringsministeren Mikael Damberg sitt sitat i en reklamekampanje som skryter av Amazons investeringer i Sverige.

Dambergs utrykk i første PR-stunt var “Nordeuropeiskt datacenter”. Det var ikke godt nok for Amazon som klarte å bytte det ut med “Amazons investering”.

Amazon takket regjeringen i etterkant, naturlig nok. Svenske bedrifter er neppe like fornøyde.

Selv mener Mikael Dambergs PR-person, Natali Sial, at dette er bra for Sverige:

Det er viktig å ta ansvar som næringsminister og derfor promoterer vi investeringer i Sverige“.

Legger til rette for multinasjonale som gjør alt for å unngå skatt i hjemlandet

Lobby-selskapene har altså vært aktive i Sverige lenge – skjer det samme nå i Norge med norske politikere før lanseringen? Langt ifra umulig.

Dette er ikke første gang politikere i Sverige gjør det de kan for å legge til rette for multinasjonale selskap: i 2017 nærmest fjernet de el-skatten med 97 prosent for Facebook, Google og Amazon.

Kilde:
Aftonbladet

Annonse