Annonse


Hvorfor følger Apple med på alt du gjør i macOS 15.5?

Programmererne John Siracus, Marco Ament og Allan Ødgaard gikk på jakt i macOS 10.15 for å finne ut hvorfor ytelsen er så begredelig.

Det de fant overrasker.

Det er ikke den lokale antivirusen som er det største problemet – det er alle kallene mot Apple

MacOS sin “System Integrity Protection” er som Windows Bitdefender: den stopper skadevare.

Problemet med sikkerhetsplattformen er at den forsinker oppstarten av et program da den undersøker om det er farlig kode før første oppstart. Det er dumt ytelsen forringes, men slik er det ofte med ekstra sikkerhetslag. Det tar litt ekstra tid å åpne et program første gang.

Annonse
Det er ikke SIP som er hovedpoenget her, for selv om deaktivering av tjenesten gjør macOS kjappere i mange tilfeller, løser det ikke ytelsesprobemet til macOS Catalina.

Apple macOS undersøker alt

Problemet er at selskapet har innført et system som undersøker mot Apples servere om alt er greit. Men det er ikke bare programmer som undersøkes – alt undersøkes, hele tiden.

Hva menes med “alt”? Det menes alle programmer du starter men også kommandoer man skriver i terminal-appen i macOS.

Alt undersøkes av Apple, noe som selvsagt forringer ytelsen i tillegg til å få oss til å lure på hvorfor?

Utvikleren fatter ikke hvorfor Apple gjør det

“Ærlig talt er dette rett og slett uforståelig. Sender Apple kilden til alle de tilpassede skriptene mine til egne servere? Slik holdningen deres er ovenfor personvern, ville jeg ikke tro det, så de sender sannsynligvis bare en checksum, men hva gjør de med det dette som OS-et ikke kunne gjort lokalt?”, spør danske Ødgaard i blogg-innlegget.

Han påpeker at oppgaver som allerede er utført mellomlagres, slik at det går kjappere etter første kjøring. Problemet er at utviklere oppdaterer script og startfiler regelmessig. Dette trigger igjen nye forespørsler mot Apple og igjen enda litt mer ventetid.

Ødegaard har på det meste opplevd å måtte vente syv sekunder på en operasjon.

Gjør Mac-en kjappere: koble den fra nettet

Det mest utrolige med det hele er at SIP kan være aktivert uten å skape så store problemer som når maskinen er koblet til Internett. Det stemmer: spesielt som utvikler er det kjappere å jobbe på Mac uten Internett, da macOS sender for mye frem- og tilbake til Apple når du jobber.

“Med SIP aktivert på en dag med dårlig båndbreddekvalitet så stopper noen ganger maskinen en til to sekunder hvert tiende minutt, for ikke å snakke om at alt er tregt”, avslutter Ødegaard.

Kilde:
Sigpipe 13

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse