intelcometlakes
Intels nye Comet Lake-S CPU-er med 10 kjerner blir svært varme da de yter over 5GHz på en kjerne og bruker 14nm.

Annonse


Har Intel rotet det til igjen?

TDP-en (Thermal Design Power) til Intels nye Comet Lake-S, Core i9-10900F (Core i9-10900 er modellen uten integrert skjermkort), har en TDP på 65 watt, men dette tallet er ikke noe å forholde seg til ved bruk.

Intel er rå på enkjerne-ytelse, men hvor mye lenger er det relevant?

For tallet er ikke basert på virkelig bruk ved boost eller noen form for ytelsesstress, det er det heller ikke ment som, men det er smått skremmende hvor mye de nye topp gaming CPU-ene fra Intel krever fordi de fremdeles henger igjen på 14 nm.

CPU-en har 10 kjerner og 20 tråder med en grunnfrekvens på 2,8GHz som kan økes til 5,2 på en kjerne og 4,6GHz på samtlige.

Drar over 200 watt

TDP PL2-tallene er ganske ekstreme da vi snakker om 224 watt i PL2-modus (som er beregningen for kortere maks-ytelsestall som CPU-en ikke holder over tid).

Annonse
For å sammenligne ligger Core i9-9900KS med åtte kjerner og 5GHz maks, på 170 watt med maksimum ytelse og AMD Ryzen 3950x 3,5GHz med 7 nm og 16 kjerner på godt under 200 watt: 146 watt er maks.

Over 90 grader?!

En annen utfordring ved å dytte 14 nm-brikker til de nesten ikke klarer mer, er at de blir svært varme. Det rapporteres om opp til 93 grader celcius når den stresses og med et snitt fra 70 til 75 grader med en 240 mm kjøler.

Som vanlig har Intel bedre enkjerne-ytelse, men bruker mye mer energi og blir varme, mens AMD er best på flerkjerne-ytelse med brikker som ikke krever like mange watt og som holder seg kjøligere.

Hva angår ytelse spørs det derfor om programmet eller spillet ønsker seg best enkjerne-ytelse, eller drar mest nytte av mange kjerner. Det kommer helt an på produktet, men i det lange løp er det vanskelig å se for seg at Intel kan vinne med en slik strategi all den tid utviklerne vil bli enda bedre til å programmere for å dra nytte av så mange kjerner samtidig som overhodet mulig.

Kilde:
Wccftech

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse