SpaceX Starlink
Akkurat da raketten skulle ta av, ble den stående.

Annonse


Nedtellingen var ferdig, så skjer dette…

I går skulle SpaceX sende opp et nytt parti med Starlink-satellitter, altså satellittene som skal gi større deler av verden internett-tilgang.

En Falcon 9-rakett skulle frakte satellittene, men i siste sekund – akkurat da kommentatoren ropte «Liftoff!», ble raketten stående på bakken.

Du kan se hendelsen i videoen under (ca 14 min og 30 sekunder ut i klippet):

Motorfeil

Falcon 9-rakettens datamaskin skal automatisk ha avbrutt oppskytningen da det ble oppdaget en feil med én av de ni Merlin 1D-motorene.

SpaceX bekreftet dette via Twitter.

Annonse
Dette var den femte oppskytingen for akkurat denne Falcon 9-boostern. Tidligere har har den vært brukt i fire andre oppskytinger. Dette ville, hvis oppskytingen hadde vært vellykket, vært første gang SpaceX har brukt samme booster fem ganger.

SpaceX sier de etter hvert vil annonsere en ny dato for oppskytingen.

– Tusen ting kan gå galt

Gårsdagens planlagte oppskyting skulle frakte 60 Starlink-satellitter. Fra før er det 300 Starlink-satellitter i lav jordbane. At det ikke gikk etter planen i går, er ingen krise. Først og fremst er det en god ting at sikkerhetsmekanismene fungerer.

– Husk at hele poenget med nedtellingen er å hjelpe oss med å fange opp potensielle problemer før oppskytingen, sa SpaceX-kommentatoren Michael Andrews.

– Det er tusenvis av ting som kan gå galt under en oppskyting, og kun én måte det kan lykkes på.

Global dekning etter 24 oppskytninger 

Hvis alt går etter planen skal hele verden kunne koble seg til internett via SpaceX-satellittene etter 24 oppskytninger. Ifølge SpaceX er det snakk om høyhastighets internett som kan brukes til alt fra strømming til spilling. Spesielt nyttig vil tjenesten være for personer og produkter som befinner seg i fjerne områder, for eksempel på fly og cruiseskip. 

Astronomer bekymret 

SpaceXs plan er imidlertid ikke ukontroversiell. Astronomer har tidligere gått ut og advart mot internett-satellittene. Eksperter frykter at Starlink-satellittene kan forstyrre astronomer og instrumenter som skal observere himmelen og rommet. SpaceX har tilbakevist påstandene om forstyrrelser: 

«Muligheten til å observere Starlink-satellittene reduseres dramatisk når de kommer høyere opp og orienterer seg med antennene mot Jorda, noe som fører til at solcellene ligger bak kroppen av satellittene», uttalte Musk i en pressemelding i fjor. 

SpaceX sier at de vil fortsette å monitorere eventuelle satellitter som må fjernes, og at alle satellitter har manøvreringsevner. De er også programmert til å unngå hverandre og andre objekter med «god margin».

Kilde:
Space.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse