galaxys20ultra
Galaxy S20 Ultra er et monster av en mobil, men det ikke alle de viktige detaljene ved daglig bruk er helt der.

Annonse


ULTRATEST Galaxy S20 Ultra: Dette er karakteren jeg gir den… under tvil

Du har kanskje lest sniktitten min fra 6. mars allerede? Om ikke er den det beste utgangspunktet før du leser konklusjonen.

En kort innledning

Jeg har brukt Samsungs flaggskip, eller markedsflaggskipet i Android-leiren punktum, siden 5. mars, og har nå brukt den nok som min daglige til å gjøre meg opp en mening om dette beistet av en 6,9 tommer supermultitasker med 16 GB RAM.

Merk: 512GB-modellen som ikke selges i Norge er den eneste med så mye RAM, alle de andre i serien har 12GB.

Nok om det, la oss kaste oss rett på hvordan mobilen er i daglig bruk, for Samsung har rotet til noe jeg trodde de hadde under kontroll. Videre tar jeg for meg grensesnittet, 5G, batterilevetid og kamera før jeg konkluderer. Jo, også har jeg noe å si om Galaxy Buds+.

Annonse


Jeg kommer ikke til å bruke nevneverdig tid i denne anmeldelsen til å snakke om designet, da det er forklart godt nok i sniktitten og som fremdeles står godt etter en uke med testing.

I bruk

Har du lest tester i andre publikasjoner er du sikkert lei dette punktet og vet hva som kommer: fingerberøringen for å låse opp er en svak affære som sliter med å finne ut at fingeren fremdeles er din egen – i tillegg er trykkpunktet plassert for høyt oppe. Hvordan er det mulig etter såpass lang tid å få dette skikkelig på plass? Under-panelet sensorer har vært på markedet en god stund.

Jeg ser ingen grunn til å bygge dette inn under skjermen om det ikke er bedre enn på baksiden, og denne løsningen er ikke bedre enn å plassere fingeren på baksiden.

For det geniale med baksiden, uansett hvor mye det måtte tukle med designet og det visuelle uttrykket, er at pekefingeren hviler på knappen med en gang man fisker den frem, i stedet for å måtte glane på skjermen for å se om man har truffet (det er jo ingenting tommelen kan føle seg frem til på en glatt panel-overflate), eller om sensoren (igjen) ikke klarte å registrere tommelen fordi jeg trykket for lett.

Dette hadde ikke vært et så stort problem om Samsung hadde fått til en ekte FaceID-konkurrent, men det har de ikke.

Som vanlig nytter de den tradisjonelle programvaren for å registrere ansiktet ditt. Problemet med dette igjen, er lett å oppdage i dunkle eller mørke omgivelser da mobilen prøver å kaste på mer lysstyrke for å lyse opp ansiktet ditt (å fikle etter denne på nattbordet om man vekkes på natta er kjipere enn et eventuelt mareritt om å miste den i bakken), mens en iPhone med FaceID bruker usynlige laserstråler slik at man slipper å skru på lyset. Samsungs løsning er heller ikke kjapp nok.

Disse to plagene er nesten nok til å gå tilbake til PIN-kode, men jeg har lært å vise frem trynet først, for så å hoppe til fingersensoren om det første ikke fungerer. Og dette i 2020 med en mobil med 20 i navnet? Virkelig?

Det er intet mindre enn en liten katastrofe at dette er et problem på en mobil som nærmest skriker “bruk meg”. Problemet er stort nok til at jeg trekker en karakter fra den totale poengsummen for dette.

Hvor mange ganger åpner jeg mobilen daglig? Jeg vet ikke, og ønsker egentlig ikke å finne ut av det, men det er det jeg gjør mest hver dag med den, og da må det bare fungere. Kjipt å snuble på noe så banalt, Sammy.

Bilder – Galaxy S20 Ultra

Jeg tester her 108MP-moduset alene og sammenligner så 12MP (samme oppløsning som Apples toppmodell) 4:3-bildene mot iPhone 11 Pro Max i tillegg til å teste zoom på forskjellige nivåer.

Galaxy S20 Ultra zoom (samtlige testbilder kan blåses opp):

100 x (et stabilt bilde er vanskelig å få til uten hjelp – alt over 50 x zoom så anbefales kamerastativ):

60 x:

30 x gir et rent og pent bilde:

Galaxy 108MP mot 12MP:

108MP:

12MP:

108MP:

12MP:

Kameraduell mot iPhone 11 Pro Max

Dag:

Kveld:

Et poeng om Galaxy S20 Ultra sitt nattmodus: til forskjell fra iPhone må man trykke på nattbildefunksjonen når enheten ser det er delvis mørkt, mens Apples mobil gjør det hel-automatisk. Er det helt mørkt, aktiverer den nattmodus automatisk. 108MP er ikke støttet i dette moduset.

One UI 2

Nå som jeg allerede er på en kritikk-fest, føler jeg for å få ut enda litt mer frustrasjon, og dette er nesten mer utilgivelig: forhåndsinstallerte apper som ikke kan avinstalleres på vanlige måter – selv ved “deaktivering” av appen kommer det oppdateringer til den, så jeg må hele tiden passe på å ikke bulk-oppdatere apper, og i tillegg varsler fra disse, selv om jeg aldri har åpnet dem.

Hvilke apper snakker jeg om? Facebook og Spotify. Og det på en mobil som trolig vil koste 18 000 kroner i Norge. Noen ganger er ikke kursiv nok.

En ting er å bruke noe gratis og bli varslet, en annen ting er å betale snittpris for en mobil noe som er ille nok, men å sende reklame til personer som har brukt nærmere 20 000 kroner på skinnende, stor skjerm, det er intet mindre enn totalt uakseptabelt.

Grensesnittet? Dette står jeg fremdeles for, som i den opprinnelige snikttiten:

“Jeg hadde aldri tidligere brukt One UI 2 tidligere, men jeg må si jeg er positivt overrasket. Grensesnittet er pent og lett å få seg en oversikt over, og berøringsgestene er lagt opp som på en moderne iPhone….”.

Du lurer sikkert på hvorfor jeg nevner grensesnittet igjen, og du har rett om du tror det kommer mer kritikk, for det er fremdeles så mange ekstrafunksjoner og innstillinger at jeg nærmest daglig fremdeles finner nye nyttige og unyttige ting. Et eksempel er den verktøylinjen som sveipes inn fra venstre side av skjermen, den dukket opp da jeg berørte det området. Du husker den kanskje fra eldre Galaxy-er der dette var en av hovedattraksjonene ifølge Samsung. Nå fant jeg den tilfeldig.

Her er to merkelige ting: helskjermsgestene er ikke aktivert som standard, og når du aktiverer dette, for det bør du virkelig, er Samsung Pay-kortet også å finne der man sveiper opp for å hente frem multitasking-menyen. Deaktiver Pay fra gestområdet umiddelbart, om ikke lover jeg at du blir irritert.

For å konkludere i det humoristiske håp om at Samsung lytter:

Kast alle brytere som gjør endringer i grensesnittet, gester og ekstrafunksjoner i en egen meny i innstillingene i stedet for å spre dem så mye at det føles ut som mobilens alle muligheter er gjemt som en nål i en digital høystakk. Ofte tror man at den perfekte OS-opplevelsen kun er et par trykk unna, til man oppdager nye muligheter. Man føler aldri at alt er optimalt.

Om det så er det siste jeg gjør, kommer jeg aldri til å slutte å nevne dette problemet som stadig irriterer stort med Android-mobiler, spesielt de med litt bue på kantene av panelet og uten deksel, og det er at å plukke opp mobilen uten deksel aktiverer “Android tilfeldig-modus ™”.

Det vil si at den registrer berøring kun når man plukker opp mobilen. Ofte om jeg ser på noe på YouTube er jeg redd for å plukke den opp i frykt for å aktivere tilfeldig modus ™. For å gjøre problemet enda mer latterlig er det en innstilling for å stoppe problemet aktivert som standard i innstillingene, men til ingen nytte. Dette har vært et problem siden Android kom på markedet, og er fremdeles ikke løst.

4G eller 5G? Det spiller ingen rolle enda

Dette er det mest skuffende, men langt fra det mest overraskende skuffende.

Greia med 5G er at du neppe vil se store hastighetsforbedringer der LTE allerede fungerer veldig kjapt, men at mobiler med komplett 5G-støtte fungerer mye bedre om man er steder med mange mennesker. Grunnet situasjonen i verden er dette vanskelig å teste.

Jeg har sett tester der denne når over 1Gbps, mens i områdene jeg har beveget meg i Los Angeles, så har jeg aldri vært over 120Mbps og som regel oppdaget at LTE fungerer minst like bra, om ikke bedre, i tillegg til å være snillere med batteriet, noe som samtidig betyr at jeg kan ta for meg…

…batterilevetid

S20 Ultra har et stort batteri på 5000 mAh, det føles bare ikke slik om man bruker 120Hz (som ikke er på som standard) og er over snittet aktiv med den i løpet av en dag.

Bruker du den veldig aktivt, vil du oppleve å kun ha rundt 20 prosent igjen rundt 19:00 på kvelden, om du stod opp omtrent 12 timer tidligere.

Neste år blir greia sikkert å skryte av 120Hz-paneler som er mer strømsnille, og Siden Samsung Display produserer dem, blir sikkert Galaxy en av de første.

Bruker du den med LTE og 60Hz-paneloppdatering og ikke like mye gjennom dagen, vil den lett ha over 50 prosent igjen, men da forsvinner også mye av poenget med å punge ut så mye penger, nemlig 120Hz-en.

Med andre ord er den helt ok på batterilevetid, men ingen mester. Dette overrasker meg ikke da dette er det første året med mange 120Hz-panel.

Det å lade lydplugger på baksiden er genialt, men kun om man har deksel. Apropos ørepopper:

TEST: Galaxy Buds+

Ved forhåndsbestilling i USA fikk jeg penger å bruke fra Samsung på ting som deksler og lydprodukter.

Jeg gikk for “Samsung sitt LED Back Cover” som jeg skrev om i sniktitten (og som uten tvil bygger for mye slik at den blir for feit, gå for noe annet) og Galaxy Buds+ som er et par skikkelige gode propper. Like gode som AirPods Pro totalsett, men med forskjellige styrker og svakheter.

Det desidert mest positive er at disse sitter så perfekt i mine ører at jeg nå foretrekker dem i stedet for AirPods Pro (som koster 1300 kroner mer). At de kobler seg til mobilen like kjapt gjør dem lette å velge, og lydkvaliteten er så god som propper i dette segmentet vanligvis byr på.

Det er ingen aktiv støydemping å finne, men fordi passformen er så god, dempes realitetene av den virkelige verdenen uansett godt, om ikke like bra. Ønsker du å høre hva som skjer rundt deg fungerer dette også bra, men ikke med like behagelig omverden-lyd som Apples.

Batterilevetiden er også svært god og den lades via USB C som mobilen. Ønsker man å spare masse penger og ikke trenger aktiv støydemping kan Buds+ varmt anbefales. AirPods Pro er ikke verdt 1300 kroner mer om man ikke har mange Apple-produkter.

Ingenting er dog perfekt, som det faktum at jeg mistet høyre plugg etter å ha vært ute en tur. Jeg vet ikke hvordan jeg klarte det, men siden de ligger flatt i etuiet, og ligger litt for lite låst fast, er det for enkelt at de faller ut. Jeg antar jeg fiklet med mobilen og skubbet den ene pluggen ut av etuiet, og uten Tile i dem, finner jeg den nok aldri igjen.

Konklusjon

For de aller fleste som ønsker en 6,9 tommer mobil vil Ultra 128GB med 12GB RAM være mer enn nok, og for mange vil Galaxy S20 og S20+ være et bedre valg uansett grunnet en mer alminnelig størrelse og mangelen på 100 x zoom som jeg opplevde å kun bruke under testingen da resultatet er grøtete.

At kamerasystemet som imponerer veldig med zoom, men som bommer på noe mer viktig, nemlig autofokus, er nok det mest skuffende i kombinasjon med biometrien. En annen plage er automatisk “Photoshopping” av ansikter – du vil ende opp med å gjøre familie og venners ansikt om til en asiatisk sminkereklame.

Men her er poenget: om man handler den spinnville 512GB-modellen er det ikke sikkert kamera er det viktigste. Kanskje det viktigste er at de appene man er helt nødt til å ha tilgang til med en gang, starter med en gang og aldri lukkes.

Kanskje du spiller mye på mobilen? Da er en 6,9″ genialt. Jeg anbefaler å kjøpe en Xbox-kontroller om du ikke har en liggende, og kjøpe en av dingsene som mobilen monteres på.

Poenget mitt er at ingen mobil er perfekt for alle, og at det beste jeg kan gjøre er å belyse hva er bra og dårlig, og la deg gjøre opp din egen mening i forhold til egne behov.

Du husker likevel ikke feil at ordlyden var langt mer positiv i sniktitten, og dette er årsaken til at jeg foretrekker en sniktitt med første erfaringer, bruke enheten, for deretter å konkludere for å ha noe å sammenligne egne erfaringer med: jeg fant at der mobilen kommer til kort er to viktige ting: å låse den opp uten problemer, og å knipse bilder uten å frykte feil fokus eller rett og slett feil i bildene grunnet Samsungs programvare-prosessering.

Under tvil belønner jeg den med følgende karakter, med det i mente at det under lysforhold der autofokus feiler i vanlig bildemodus, så kan du muligens rette opp i problemet ved å bruke pro-modus, men dette er ikke noe kundene bør tvinges å ta stilling til.

+ Uhyre kjapp
+ Utrolig panel
+ Den kraftigste multitaskingen
+ Fantastiske zoom-egenskaper

+ 108MP-bilder leverer et utrolig detaljnivå med gode cropping-muligheter
+ Forlokkende design
+ Mange funksjoner

-Svak finger- og ansiktspålogging
-Bommer noen ganger på grunnleggende kameraegenskaper
– Facebook og Spotify reklamevare forhåndsinstallert
– One UI 2 “skjuler” nyttige funksjoner

Annonse


Annonse


Annonse