Annonse


Felles ladeport var bare begynnelsen, se hva EU vil gjøre nå

Europakommisjonen er organet som har ansvar for å lage utkast til nye EU-lover, og nå vil kommisjonen få på plass en ny lov som tvinger elektronikkprodusenter til å lage produkter som du og jeg kan reparere på egen hånd.

Med et slikt lovverk må produsentene få produktene til å vare lenger, og de må også bestå av så mye resirkulert materiale som mulig.

Hvis Europaparlamentet vedtar loven, vil det tvinge frem endringer i både mobiltelefoner, nettbrett og datamaskiner.

Må tenke nytt

I det hele tatt vil produsentene bli tvunget til å tenke helt nytt når produkter designes. Med et «right to repair»-lovverk har forbrukerne rett til å motta detaljert informasjon om hvordan et produkt kan repareres. Det vil også bli mulig å bytte ut komponenter på egen hånd, for eksempel batteri og prosessor.

Annonse
– Den lineære vekstmodellen for «ta, lag, bruk og kast» har nådd sin grense. Med verdens befolkningsvekst og forbruk dytter denne lineære modellen oss nærmere og nærmere en ressurskrise, sier Virginijus Sinkevičius i Europakommisjonen.

Europakommisjonen ønsker at det nye regelverker trer i kraft i 2021.

Vil også ha felles ladeport

Det nye lovforslaget kommer i kjølvannet av et annet lovforslag, der EU ønsker å tvinge produsenter til å bruke samme ladeplugg i forbrukerelektronikk:

Kilde:
The Guardian

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse