Luna VPN
Luna VPN er en av appene som har samlet inn brukerdata.

Annonse


Apple og Google kaster ut apper som samlet inn data fra millioner av iOS- og Android-brukere

Sensor Tower er en analyseplattform som setter sammen en oversikt over hvor mange ganger apper er lastet ned, og hvor mye apper blir brukt. ITavisen har, sammen med en rekke andre medier, brukt selskapets tall i flere av våre artikler.

Overvåket trafikk gjennom disse appene

Men nå viser det seg at Sensor Twoer har, i all hemmelighet, samlet inn brukerdata fra millioner av iOS- og Android-brukere. Mer spesifikt er dataene samlet inn fra brukere som har installert populære VPN-apper og apper som blokkerer reklame.

Det finurlige er imidlertid at de aktuelle appene eies av Sensor Tower. Men brukerne har ikke hatt noen anelse om at appene sender data videre til selskapet. Det har Sensor Tower unnlatt å opplyse om….

De rundt 20 appene det gjelder er til sammen lastet ned mer enn 35 millioner ganger. Blant de datainnsamlende appene finner vi for eksempel Adblock Focus, Luna VPN, Free and Unlimited VPN og Mobile Data.

Annonse


Blir kastet ut

Adblock Focus er nå fjernet fra Apple Store etter at Buzzfeed varslet Cupertino-giganten om hva appen gjorde. Mobile Data er på sin side fjernet fra Google Play-butikken etter at saken ble kjent.

I det hele tatt er det ganske utrolig at dette har pågått over så lang tid. Hvordan kunne appene gjøre dette uten at Apple eller Google satte ned foten? Det viser seg at Sensor Tower har «tvunget» brukerne til å installere sertifikater som gir root-tilgang på telefonen. Denne tilgangen har gjort det mulig for selskapet å overvåke all trafikk som passerer gjennom enheten.

Selskapet har kommet seg forbi Apple- og Googles sikkerhetsmekanismer ved å kreve at brukeren installerer sertifikatet via en ekstern nettside.

Forsvarer innsamlingen

Overfor Buzzfeed forsvarer Sensor Tower sin egen praksis. Selskapet sier at innsamlingen av data er anonymisert og at informasjonen kun brukes til å kunne si noe om hvor populær en app er, og hvor mye inntekter appen genererer. Årsaken til at Sensor Tower ikke har avslørt sitt eierskap over appene, begrunnes med at en slik avsløring ville vært ødeleggende for konkurransen mot andre aktører.

Apple bekrefter overfor Buzzfeed at over ti apper er fjerner fra App Store grunnet brudd på retningslinjene. Både Google og Apple skal nå etterforske appene videre.

Du bør unngå dette

Som en forholdsregel er det uansett lurt å være forsiktig med å installere VPN-tjenester fra ukjente utviklere, og ikke minst ikke installere apper som krever installasjon av sertifikater.

Kilde:
MacRumors

Annonse


Annonse


Annonse