galaxys20ultraitavisen
Galaxy S20 Ultra er trolig den beste Android-mobilen du kan handle akkurat nå med et vanvittig skjermareal og haugevis med teknologi.

Annonse


SNIKTITT: Nå skifter jeg til Android igjen – Galaxy S20 Ultra 512GB 5G

Samsung.com klarte likevel å levere Galaxy S20 Ultra 512GB med 16GB RAM i tide.

Oppdatert, 7. mars, 00:27:

Spørsmålet er ikke om Apple må forbedre zoom, spørsmålet er hvor mye og hvordan de skal gjøre det:

iPhone 11 Pro Max – maks zoom:

Galaxy S20 Ultra – ikke maks zoom:

Slik er mobil-året mitt

Med andre ord har jeg ikke gjort annet enn bruke den siden i går ettermiddag. Såpass mye at nakken min ikke vil takke meg senere.

Annonse


Dette er mine første inntrykk av enheten etter å ha brukt iPhone 11 Pro Max siden september i fjor. Derfor er min bruk av Apples toppmodell fremdeles ferskt i minne, og jeg kan lettere sammenligne mot den Sør-Koreanske konkurrenten i Android-leiren.

Rutinen min er å teste den nyeste iPhone-modellen ved lansering, skifte til Android på våren, for så å gå tilbake til den nyeste iPhone-modellen på tampen av året osv. Slik har mobil-syklusen min vært i noen år.

Jeg har lest kritikker i form av at jeg “absolutt må nevne iPhone hele tiden”, men dette er altså grunnen; jeg ser på det som logisk å sammenligne toppmodellen i iOS-leiren mot den nåværende toppmodellen i Android-leiren, bare så det er klart at jeg ikke har noen skumle motiver utover å prøve å gjøre det enklere for folk å velge. Dette er jo dyre produkter uansett hva man går for.

Jeg kommer tilbake med sammenlignings-bilder mellom S20 Ultra og iPhone 11 Pro Max, og vil gjøre meg opp en mening om mobilen når jeg har hatt nok tid med den, inkludert 5G-opplevelsen.

I mens anbefaler jeg dere å en titt på Oles glitrende gjennomgang av S20 Ultra og kameraegenskapene:

Skjerm

Det mest fantastiske med den gigantisk store skjermen på 6,9″ (!) er at den ikke føles større større enn en gjennomsnitts toppmodell lansert de siste årene. Årsaken er at mobilen er lengre, men ikke bredere, og at skjermen dekker nær sagt hele fronten med kun en liten cut-out til 40MP (!) selfie-kameraet.

Den store FaceID-leppa mangler også, noe som ser penere ut, men ansiktsbiometrien til Samsung er langt dårligere enn Apples. Jeg kommer tilbake til dette i den endelige testen.

Skjermen er som alltid, fordi den er fra Samsung, nydelig, men jeg savner noen av Apples panel-triks. Bilde: ITavisen

Fordi iPhone har et bredere design kan det noen ganger være vanskelig å berøre elementer på kantene med en hånd, mens det med Samsungs toppmodell nærmest er umulig å nå topp-elementer med en hånd – det anbefales å aktivere å kunne trekke ned varselmenyen uansett hvor man berører, så man slipper å teipe på en ekstra tommel. Mobilen er likevel bred nok til at innholdopplevelsen ikke ødelegges.

Derfor føler jeg kanskje, men jeg er ikke sikker enda, at S20 Ultra-formfaktoren er et smartere valg oftere ved vanlige oppgaver, enn om Apple lanserer en 6,9″ iPhone som blir både bredere og noe mer avlang.

Det er også en kjensgjerning at S20 Ultra får iPhone 11 Pro Max til å virke noe utdatert: ikke bare har kameraene langt lavere MP (neida, vi vet: det er ingen direkte sammenheng mellom antallet piksler og bildekvalitet, men det finnes et skjæringspunkt også her), men kombinasjonen 6,9 tommer og 120Hz-skjermoppdatering gjør S20 Ultra til en fasit for hvordan de aller fleste Android-toppmodellene kommer til å specces ut dette året.Det blir spennende å se hva Apple har bestilt fra Samsung Display for iPhone 12 Pro.

Litt mer om panel-Hz: iPhone 11 Pro Max opererer med en paneloppdatering på 60Hz, men det er også en annen faktor her, og det er Hz-en ved panel-berøring: S20 Ultra har 240Hz her, mens iPhone 11 Pro Max makser ut på 120Hz.

Design

Produktdesignet til Samsung har kommet vanvittig langt siden de kom på banen som smartmobil-produsent, og S20 Ultra er nok et bevis på at det er svært få ting de gjør feil med designet, om noe.

Borte er den dedikerte Bixby-knappen – i stedet holder du inne på-knappen som en walkie-talkie for å spørre henne. Det eneste du finner er volum og på-knappen på høyre side. Ikke noe mer tull.

Designet er nydelig og så bekmørkt at det er vanskelig å se skjøtene. Bilde: ITavisen

Jeg bruker ikke en mobil til 18 000 kroner uten deksel, men det er langt kjipere med, for designet er så utrolig pent. Jeg har den svarte modellen som kan beskrives som “pianolakk”. Det ser pent ut, og det føles flott.

Konstruksjonen er som man forventer av en toppmodell. Jeg vet ikke om den føles ut som 18 000 kroner, men når man skrur på skjermen, så kanskje?

På-knappen beveger seg bittelitt opp og ned. Jeg kunne ønske det var null rom for det, men jeg er klar over at det flisespikkeri de aller fleste ikke vil legge merke til, kanskje?

Jeg bruker Samsungs LED Back Cover som sørger for å beskytte kameraet når mobilen legges ned, men siden kameramodulen er så stor, bygger naturligvis dekselet mye og gjør denne feit.

Når dekselet ikke er på tar jeg meg selv i å ikke kunne la mobilen ligge stille – den er en nytelse i industridesign der den store stjernen, skjermen, backes høflig opp av et design som er rent og pent som som har en vibe av luksus av seg, uten å være glorete eller som prøver å gjøre for mye.

Galaxy S20 Ultra er overbevisende eleganse.

Du er sikkert klar over det allerede, men kameramodulen er stor på alle måter. Bilde: ITavisen

Ytelse

S20 Ultra 512GB har mer RAM enn mange bærbare og stasjonære maskiner: utrolige 16GB, noe vi ikke klarer slutte å snakke om.

Dette innebærer at du kan feste opp til fem apper i RAM slik at de alltid er klare, uten å lukke seg. Dette er milevis fra iPhone 11 Pro Max-opplevelsen der apper lukkes hele tiden grunnet en elendig RAM-mengde på 4GB. iOS gir heller ingen mulighet til å manuelt prioritere apper.

Multitasking er derfor en drøm på S20 Ultra, og mobilen alle bør velge fremfor en iPhone om den skal brukes i profesjonelle sammenheng der man må stole på at mobilen ikke lukker kritiske apper under stressede situasjoner.

Appen Device Info fra Play Store avslører at mobilen karrer til seg gigantiske mengder RAM selv uten åpne apper eller låste apper til RAM, dette for å garantere at opplevelsen matcher 120Hz-panelet. Vi snakker her ofte rett under 8GB RAM uten åpne apper, og 10GB RAM med Chrome og Slack låst til RAM-en.

GeekBench rapporterer 913 enkjernepoeng og 3305 flerkjernepoeng i Snapdragon 865-modellen som selges i USA.

Lagringsplassen som kan nyttes er på 465,1GB, mens RAM-en du får bruke når OS-kritiske oppgaver har spist opp sitt, er 14,5GB – det er jo ikke 16GB man kan bruke som man vil, men om RAM-bruken er på rett under 8GB, har man fremdeles 6,8GB igjen! Vanvittig å tenke på, egentlig.

Jeg har ikke testet 12GB-modellen, men anslår at en snittbruker ikke vil merke forskjell i ytelsen basert på erfaringer med OnePlus-modeller med 6GB, 8GB RAM og 12GB RAM. Det er større forskjell mellom 8GB og 6GB RAM, enn mellom 8 og 12GB.

16GB-modellen er for den lille skaren som må plassere maks antall apper i RAM uten å støte på problemer, og som ikke liker SD-kort (du kan kun handle 128GB eller 512GB-modeller, men SD-kort støttes).

Grensesnitt

Jeg hadde aldri tidligere brukt One UI 2 tidligere, men jeg må si jeg er positivt overrasket. Grensesnittet er pent og lett å få seg en oversikt over, og berøringsgestene er lagt opp som på en moderne iPhone, men fungerer ikke like bra da den er noe mindre presis, men slik har Android alltid vært. Dette har mer med Android-kjernen å gjøre og at de ikke kan kopiere Apples berørings-patenter, enn Samsungs feil.

Jeg kommer tilbake til grensesnittet og funksjonene i den endelige testen, for det er endel mer å snakke om.

Det største problemet med grensesnittet er varsel-systemet jeg ikke blir helt klok på ved bruk av Android. Uten at jeg helt klarer å sette fingeren på det, er det lettere å holde oversikten over innkommende varsler i iOS enn Samsungs One UI 2 som kjører på Android 10.

Det er også et problem at apper får lov å velge hvordan varslene skal se ut i varsel-rullgardinmenyen: Slack for eksempel grupperer sammen en rekke varsler så tett at det er umulig å se hva det er snakk om, og man kan ikke velge seg et bestemt varsel man ønsker å hente frem – Reddit gjør dette på korrekt måte, men Slack er langt viktigere for meg i jobbsammenheng.

Et annet problem, og dette har Android hatt lenge, er at OS-et er altfor lite selektiv med antallet varsler: man bombarderes hele tiden av for mange av dem, selv om jeg har de samme appene på begge mobiler. Det vil være bedre å gis ett varsel fra samme app i sanntid, selv om appen kanskje har flere varsler å vise deg, noe som er et typisk problem med meldingsapper der det kan renne inn mange meldinger samtidig.

Jeg tror dette holder for nå med denne sniktitten. Jeg skal ut og knipse testbilder og bruke den mer før jeg gjør opp min mening om den. Jeg tester den i kombinasjon med Galaxy Buds+, så jeg vil ha min mening om disse også (spoiler: jeg er stort sett veldig fornøyd).

Annonse