Ifølge BuzzFeed har Clearview Norge på kundelisten. Selskapet analyserer ansikter fra sosiale medier for å gjøre det enklere for etterforskere å finne personer i kriminalsaker.

Annonse


Hevder Norge bruker ansiktsgjenkjenning fra Clearview – nå må justisministeren svare

19. januar skrev vi om Clearview:

“Oppstartsselskapet Clearview AI har utviklet en app som gjør det mulig å identifisere personer ved å ta et bilde av dem. Appen blir allerede brukt av flere hundre politiavdelinger i USA, inkludert FBI, skriver New York Times.”

Henter bildeinformasjon fra sosiale medier for å gjenkjenne personer i kriminalsaker

Videre heter det at “…appen forsøker å matche et bilde av et ansikt opp mot en gigantisk database bestående av mer enn 3 milliarder bilder som er hentet fra Facebook, YouTube og millioner av andre nettsider.”

“Når det gjøres et funn vil brukeren bli servert lenker som fører en videre til nettstedet bildet er hentet fra. Der kan brukeren innhente flere opplysninger om personen. Avisen har snakket med politifolk som sier at Clearview allerede har blitt brukt for å komme til bunns i kriminalsaker.”

På Clearview.ai er det første som møter surferen at selskapet følger loven og at tjenesten brukes for å søke, ikke spionere. Det bemerkes at kun offentlig informasjon nyttes.

Nå er appen aktuell igjen, og det eksplosivt, etter at BuzzFeed avslørte at tjenesten brukes i mange land utenfor USA, selv om utviklerne av den har signalisert det motsatte.

Annonse
Mener Norge er på kundelisten

Ifølge BuzzFeed har selskapet ekspandert til minst 26 land, inkludert Norge, Sverige, Danmark, Spania, Nederland, Finland, Frankrike og Storbritannia for å nevne noen.

Advokat Jon Wessel-Aas mener ansiktsgjenkjennings-tjenesten er tvilsom og at Regjeringen må svare på om teknologien blir brukt i Norge,som BuzzFeed mener:

Stortinget krever svar

Solveig Schytz fra Venstre krever nå svar fra justisminister Monica Mæland med følgende begrunnelse, basert på dette spørsmålet:

“Kan statsråden bekrefte at norske justismyndigheter benytter seg av Clearview AI, og hva brukes de i så fall til?”

“Clearview AI utvikler og selger teknologi som lar aktører scanne og gjenkjenne ansikter i stor skala. Selskapet matcher bilder av “personer av interesse” med bilder fra nettet hentet fra millioner av nettsider.

Nå truer flere selskaper med å saksøke dem etter at det ble kjent at de, ifølge Buzzfeed, har hentet ut milliarder av bilder uten lov, og amerikanske senatorer har advart mot selskapets praksis.

Selskapets president har hevdet at verktøyet kun skal brukes av justismyndigheter, men det har blitt avslørt at de har solgt seg inn i alle mulige bransjer – som banktjenester, videospill og dagligvareindustrien – over hele verden. Dette kan true personvernet til innbyggere i alle land. Personvernet er grunnlovsfestet i Norge, men ifølge Buzzfeed er norske justismyndigheter blant kundene til Clearview AI.”

ITavisen følger utviklingen.

Kilder:
BuzzFeed
Stortinget

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse