Annonse


12 Android 11-nyheter du bør vite om

I går lanserte Google den første utviklerbetaen av Android 11, Aldri før har Google utgitt en forhåndstitt på en ny Android-versjon så tidlig som denne gang.

Det betyr også at du kan forvente deg forholdsvis små endringer hva brukergrensesnitt angår. De største forbedringene og de viktigste nyvinningene finner man under panseret.

Kun for Pixel-telefoner

Først må vi presisere at du sannsynligvis ikke får tilgang til betaen selv. Google har nemlig lansert den tidlige Android 11-utgaven til Pixel-telefoner, så med mindre du faktisk har en Pixel-telefon – noe som er heller usannsynlig all den tid de ikke selges i Norge – må du nok vente en stund før du får teste.

1: Samtaler mer tilgjengelig

En av nyhetene er at Google endelig har fått på plass «Bubbles». Dette er «bobler» som holder samtalene dine flytende over brukergrensesnittet på tvers av apper. Det fungerer noen lunde på samme måte som Facebooks chat-bobler. Googles tanke er å gjøre samtalene dine lettere tilgjengelig, derfor har de i tillegg til boble-funksjonen lagt til en dedikert samtale-seksjon i varslelsdelen i OS-et.

Annonse


2: Skjermopptak

Skjermopptak var tilgjengelig i Android 10-betaene, men funksjonen fant ikke veien til den lanseringsklare utgaven av OS-et. Men i Android 11-testversjonen er skjermopptak tilbake.

3: Sikkerhet og apptillatelser

Android 11 skal øke sikkerheten ytterligere og gi brukeren mer kontroll. Som en del av dette introduserer Android 11 et nytt valg som lar deg gi apper midlertidig tillatelse til å få tilgang til kameraet, mikrofonen og stedstjenester.

4: Flymodus-endring

Når du skrur på flymodus vil du ikke lenger miste tilkoblingen til Bluetooth-enheter. Endelig!

5: Automatisk Nattmodus

I Android 11 kan du skru på «Automatisk nattmodus», noe som fører til at telefonen på automatisk vis justerer fargen basert på tidspunktet på dagen.

6: Fest apper til deleskjermen

Nok en funksjon fra Android 10-betaen: nå kan du velge å feste apper til boksen som dukker opp når du skal dele innhold. Dette fungerer foreløpig ikke i alle apper, men det er bekreftet at det fungerer i Chrome.

7: Nytt utseende på skjermdump-funksjonen

Ifølge XDA Developers er det gjemt en ny skjermdump-funksjon som har et nytt grensesnitt. Denne er dog ikke aktivert som standard, og den er heller ikke 100 prosent funksjonell enda. Når den blir lansert vil det trolig bli mulig å ta skjermdumper man kan scrolle gjennom, f. eks bilder av hele nettsider.

8: Bedre støtte for nye formfaktorer

Brettbare enheter og enheter med flere skjermer er i vinden om dagen. Det skal også Android 11 ta høyde for, derfor har OS-et bedre støtte for slike formfaktorer. Det inkluderer både brettbare enheter, og nye typer skjermløsninger (f. eks vanndråpe- eller hole punch-skjermer).

9: Bedre 5G-støtte

Google lover bedre 5G-støtte og lanserer et 5G-API som lar utviklere bygge tjenester som utnytter det nye mobilnettet i størst mulig grad.

10: Fjerner plagsomme lyder under videoopptak

Som standard vil du ikke lenger forstyrres av innkommende varsler hvis du tar bilder eller gjør videopptak. Ikke forstyrr-funksjonen kan deaktiveres manuelt dersom brukeren ønsker det.

11: Lagre førerkortet

I Android 11 blir det mulig å lagre førerkortet digitalt på telefonen. Det er foreløpig ikke kjent om det digitale førerkortet oppfyller kravene for identifikasjon.

12: Viser antall bilder i sekundet

Det er også en ny funksjon på plass som lar deg overvåke hvor mange ganger skjermen din oppdaterer seg i sekundet. Om skjermen kjører 60Hz, 90Hz og 120Hz kan du nå finne ut enkelt via et slags «lag» som flyter på toppen av grensesnittet. Hvis du har en 120Hz-kapabel telefon kan du altså bruke dette verktøyet for å faktisk sjekke om skjermen leverer det den lover.

Sjekk gjerne ut XDA Developers’ video som går gjennom de viktigste nyhetene:

Mye kan fortsatt skje

Til tross for en del nyheter, ser Android 11 ut til å bli en relativt beskjeden oppgradering sammenlignet med Android 10.

Men OS-et er fortsatt i utvikling, og det kan fort komme flere nyheter etter hvert. Ikke minst kan det være flere nye funksjoner som enda ikke er aktivert, og derfor er ukjent for oss på nåværende tidspunkt.

Kilde:
XDA Developers

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse