SpaceX Starlink
SpaceX hadde nok en vellykket oppskyting i går.

Annonse


SpaceX skjøt opp 60 nye internett-satellitter, men ikke alt gikk etter planen

SpaceXs plan om å levere internett via satellitter innebærer mange oppskytinger, og i går ble nok et satellitt-parti skutt opp.

En Falcon 9-rakett sørget for å frakte 60 nye satellitter opp i lufta. Totalt er det 300 internett-satellitter som nå går i bane rundt Jorda.

Bommet

Men på SpaceXs fjerde oppskyting i 2020, måtte selskapet observere at Falcon-boosteren ikke klarte å lande på droneskipet «Of Course I Still Love You». Dette var for øvrig fjerde gang denne boosteren ble brukt i en oppskyting, noe som er imponerende i seg selv.

– Vi bommet tydeligvis på skipet, sa SpaceX kommentator under direktesendingen i går.

Annonse


Raketten landet et lite stykke unna skipet, men SpaceX er likevel optimistiske fordi den landet mykt og derfor fortsatt er intakt.

– Det første rakettrinnet kom seg tilbake til Jorda. Men dessverre klarte vi ikke å lande dette trinnet på skipet vårt. Men den gjorde en myk landing på vannet, like ved droneskipet, så det ser ut til at den fortsatt er like hel, sa kommentatoren.

Separert mye tidligere

Gårsdagens oppdrag foregikk på en litt annen måte enn tidligere Starlink-oppskytinger. I går ble nemlig satellittene separert fra bæreraketten bare 15 minutter etter oppskyting – 200 kilometer lavere enn i den første oppskytingen i mai i fjor.

SpaceX lot satellittene manøvrere seg til riktig bane på egen hånd, med de innebygde motorene. Dette lot SpaceX spare både drivstoff, tid og penger.

Global dekning etter 24 oppskytninger 

Hvis alt går etter planen skal hele verden kunne koble seg til internett via SpaceX-satellittene etter 24 oppskytninger. Ifølge SpaceX er det snakk om høyhastighets internett som kan brukes til alt fra strømming til spilling. Spesielt nyttig vil tjenesten være for personer og produkter som befinner seg i fjerne områder, for eksempel på fly og cruiseskip. 

Astronomer bekymret 

SpaceXs plan er imidlertid ikke ukontroversiell. Astronomer har tidligere gått ut og advart mot internett-satellittene. Eksperter frykter at Starlink-satellittene kan forstyrre astronomer og instrumenter som skal observere himmelen og rommet. SpaceX har tilbakevist påstandene om forstyrrelser: 

«Muligheten til å observere Starlink-satellittene reduseres dramatisk når de kommer høyere opp og orienterer seg med antennene mot Jorda, noe som fører til at solcellene ligger bak kroppen av satellittene», uttalte Musk i en pressemelding i fjor. 

SpaceX sier at de vil fortsette å monitorere eventuelle satellitter som må fjernes, og at alle satellitter har manøvreringsevner. De er også programmert til å unngå hverandre og andre objekter med «god margin»

Selskapet planlegger å skyte opp 12 000, men potensielt 42 000 internett-satellitter.

Annonse