Bertolt Meyer proteste
DJ-en Bertolt Meyer kan nå lage musikk ved hjelp av å bevisst tenke på å bevege musklene i armen.

Annonse


Se hvordan DJ-en løste dette problemet

Takket være teknologiske fremskritt ser fremtiden lysere ut enn noen gang for personer som trenger proteser, enten det er armer eller bein.

I løpet av de siste årene har det for eksempel blitt utviklet armproteser som gir brukeren svært presis kontroll over fingre.

Går vi mot en fremtid der menneskene blir forvandlet til cyborger? Mange er bekymret for denne utviklingen, men som elektronica-artisten Bertolt Beyer demonstrerer i en ny video, kan utviklingen gi uante muligheter.

Fikk spinnvill idé

Meyer har hele livet levd med kun én arm. Han ble født med kun deler av venstrearmen intakt, og har derfor brukt en elektrisk protese i mange år. Ved hjelp av elektroder som er festet til det gjenværende lemmet, kan protesen plukke opp signaler som genereres når Meyer bevisst aktiverer musklene. Signalene blir deretter omgjort til spesifikke kommandoer i protesen.

Annonse


Dette er protesen Meyer bruker til vanlig.

Men, Meyer har lenge syntes at det kan være utfordrende å bruke synthesizeren sin med protesen. Spesielt vanskelig er det å vri på en roterende bryter raskt og presist.

Meyer fikk derfor en ide….

Hva om han kunne koble synthesizeren direkte til protesen og deretter bruke kun «tankekraft» for å styre funksjonene på instrumentet?

Erstattet hånden med kretskort

Å gjøre dette skulle vise seg å være en utfordring, og Meyer fant etter hvert ut at det enkleste ville være å bygge en enhet som kunne kobles til armen, og ikke selve håndprotesen.

Resultatet ble noe Meyer kaller «SynLimb», et kretskort som kobles til armen via den samme mekanismen som protesen kobles til med. Kretskortet kobles direkte til elektrodene som sitter i armen, og via en kabel som går fra kretskortet til synthesizeren (via et lydkort), kan Meyer lage musikk ved å «tenke».

Trenger ikke anstrenge seg

DJ-en og musikeren Meyer sier at det føles helt naturlig å styre synthesizeren på denne måten. På grunn av «muskelminne» vet han nøyaktig hvordan han justerer de ulike parametrene på synthesizeren, så han trenger faktisk ikke anstrenge seg.

«For meg føles det som om jeg styrer synthesizeren med tankene», sier Meyer i videoen, som du kan se nedenfor:

Kilde:
Bertolt Meyer (YouTube)

Annonse