Apple rettssak
Apple må punge ut til ansatte.

Annonse


Apple brøt loven – må etterbetale ansatte over 500 millioner kroner

Californias høyesterett har kommet frem til at Apple brøt loven da de nektet ansatte lønn for overtid som oppstod som følge av obligatorisk gjennomsøking av sekker og iPhone-enheter etter at ansatte var ferdig på jobb.

Kunne ta 45 minutter

Apple har som kjent strenge sikkerhetsmekanismer på plass for å sikre at ansatte er trygge, og at forretningshemmeligheter ikke kommer på avveie.

Men ansatte har ikke fått betalt for overtiden disse sjekkene har medført. Gjennomgangen av iPhone og sekk kunne i noen tilfeller ta opptil 45 minutter.

Saken startet for hele seks år siden, da ansatte i Apple-butikker saksøkte arbeidsgiveren sin. De ansatte hevdet at de måtte stemple seg ut før den obligatoriske gjennomgangen ble gjennomført, derfor fikk de heller ikke betalt for sjekken.

Annonse


Apple: – Frivillig å ta med seg sekk og iPhone på jobb

Saken endte opp i retten og Apple vant. Avgjørelsen ble imidlertid anket til høyesterett i California, og det er altså der Apple nå ble funnet skyldig i ha å brutt loven.

Apple har argumentert med at det er frivillig å bringe med seg en sekk og iPhone på jobb, og at det derfor ikke bør kompenseres. Men retten mener at dette argumentet ikke holder vann.

«Ironien og den inkonsekvente argumentasjonen må understrekes», skriver står det i dommen.

«Deres beskrivelse av iPhone som noe unødvendig for deres ansatte, er en direkte motsigelse av selskapets offisielle beskrivelse av iPhone». Retten refererte til en uttalelse Tim Cook ga i 2017, da han sa at iPhone har blitt en “så integrert del av livene våre, at du ikke engang vurderer å forlate den hjemme».

Må punge ut

Nå har høyesterett bestemt at alle ansatte som ikke har fått overtidsbetalt for all den ekstra tiden sikkerhetskontrollene medførte, skal få penger tilbakebetalt. Det betyr at Apple må etterbetale lønn som stammer tilbake til 2009. Ifølge Bloomberg kan den ferske dommen berøre over 12 400 ansatte. Apple må trolig betale mer enn 60 millioner dollar totalt som følge av avgjørelsen.

Kilde:
Bloomberg

Annonse