Glenn Greenwald
Den kjente journalisten Glenn Greenwald er i brasilianske myndigheters søkelys.

Annonse


Journalisten bak Snowden-avsløringene anklaget for hacking: – Lar meg ikke skremme

Brasilianske myndigheter planlegger å ta ut tiltale mot Glenn Greenwald, journalisten som publiserte Edward Snowdens topphemmelige dokumenter. En jury skal nå avgjøre om det formelt skal tas ut tiltalte mot ham.

Mener Greenwald hjalp hackere

Myndighetene i landet anklager Greenwald for å ha «hjulpet og oppfordret» en kriminell gruppe til å hacke seg inn på telefonene til personer i den brasilianske regjeringen. Greenwald har den siste tiden publisert flere artikler som beskriver samtaler mellom høytstående ledere i Brasil.

Braslianske myndigheter hevder også at seks andre personer på ulovlig vis har overvåket telefoner som tilhører personer i regjeringen. Greenwald, som tidligere jobbet i The Guardian, skal ifølge myndighetene i Brasil ha bedt medlemmene i den kriminelle gruppen om å slette meldingene de hadde videresendt til ham.

Gransker Brasils største korrupsjonsskandale

To av personene som skal ha blitt overvåket var angivelig justisminister Sergio Moro og statsadvokat Deltan Dallagnol. Disse har ansvaret for «Operation Car Wash» – granskningen av av Brasils største korrupsjonsskandale.

Annonse


Greenwald har i en uttalelse via The Daily Beast påpekt at Brasils høyesterett, i fjor, avgjorde at etterforskningen av ham burde avsluttes fordi den bryter hans pressefrihet.

– For mindre enn to måneder siden uttalte det føderale politiet at jeg ikke har begått en kriminell handling. De uttalte også at jeg har vist ekstrem forsiktighet som journalist ved å aldri være i nærheten av å delta, sier Greenwald.

– Skal ikke true oss til taushet

Han har heller ingen planer om å slutte med kritisk journalistikk.

– Vi skal ikke la oss skremme av de tyranniske forsøkene på å true journalister til taushet. Akkurat nå jobber jeg med flere saker, og vil fortsette med det.

Freedom of the Press Foundation er heller ikke imponert over brasilianske myndigheter i denne saken. Organisasjonen beskriver handlingene som «mer enn forstyrrende» og «et forferdelig brudd på pressefriheten».

Snowden: – Naken hevn

Edward Snowden har også kommentert saken.

– Dette er en utrolig naken hevn for avsløringen av ekstrem korrupsjon på høyeste nivå av Bolsonaros administrasjon, og en eksistensiell trussel mot undersøkende og kritisk journalistikk i Brasil.

Kilde:
BBC

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse