Tesla Giga
En ny gigafabrikk skal bygges i Tyskland.

Annonse


Store Tesla-protester i Tyskland: – De stjeler vannet vårt!

Tesla planlegger å bygge en stor fabrikk, en såkalt «Gigafactory», i Brandenburgs i Tyskland. Men ikke alle er fornøyde med at Europas første gigafabrikk havner akkurat der den gjør.

Frykter vannmangel

Lørdag samlet rundt 250 tyskere seg for å protestere mot Teslas byggeplaner.

Protestene begrunnes med at den nye fabrikken vil kunne redusere tilgjengeligheten på vann og true dyrelivet i området. 

– Vi er her og vi er høylytte fordi Tesla stjeler vannet vårt, ropte demonstrantene lørdag.  

Annonse


Nylig gikk Brandenburgs vannverk ut og advarte mot «omfattende og alvorlige problemer med drikkevannforsyningen og avfallshåndtering på grunn av den planlagte fabrikken. 

Miljøaktivister frykter nå at Tesla skal tappe byen for vann. 

– Jeg er ikke i mot Tesla; dette handler om stedet – et skogsområde som er et beskyttet villmarksområde. Er dette nødvendig, spør den 27 år gamle miljøaktivisten Anne Bach. 

Kritikerne advarer også mot en enorm økning av biltrafikken i byen, som følge av det nye fabrikken. 

I tillegg til personene som demonsterte mot byggeplanene, møtte det også opp flere som støtter Teslas inntog i byen. Et tjuetalls mennesker hadde med seg et banner der det stod «Vi er her og er høylytte fordi Tesla bygger fremtiden vår». 

Tesla har allerede produksjonsfabrikker i både USA og Kina. Tidligere i år ble det imidlertid kjent at selskapet har planer om å sette opp en fabrikk i Europa. 

Fabrikken, som vil hete Gigafactory 4, vil bli på størrelse med 420 fotballbaner. 

500 000 Model Y i året 

På Twitter skrev Elon Musk i høst at fabrikken skal produsere både batterier, drivverk og biler. 

Bilproduksjonen på den tyske fabrikken skal starte med Model Y, og ifølge den tyske avisa Bild sikter Tesla seg inn på 500 000 Model Y-eksemplarer i året.

Selskapet ønsker også å produsere 500 000 Model 3-eksemplarer i året. For få til dette er Tesla villige til å investere opptil 4 milliarder euro, omlag 40 milliarder kroner på fabrikken.

I drift fra 2021

Satsingen vil kunne skape opptil 10 000 jobber når fabrikken er ferdigprodusert, viser dokumentene. Hvis alt går etter planen kan byggingen av Gigafactory 4 settes i gang neste år, og være i drift mot slutten av 2021.

Kilde:
Reuters