elbil-lading-norsk-elbilforening-hurtigladere-i-norge
Norsk elbilforening mener at 713 nye hurtigladere er en bra utvikling, men ikke nok: – det bør lages over 1000 nye i året for å holde tritt.

Annonse


Det ble i fjor bygget 713 hurtigladere i Norge: – Ikke nok, ifølge Norsk elbilforening

I 2019 ble det satt opp 713 nye hurtigladere i landet – en gledelig utvikling forteller Norsk elbilforening, som også mener at det likevel er langt mindre enn behovet.

For det å holde opp takten med elbilsalget er ikke en enkel oppgave:

– Vi mener det må bygges over 1000 hurtigladere i året for å holde tritt med elbilsalget og unngå at hurtigladekøene vokser, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

Estimatet er blant annet basert på grunnlag av køene folk opplever i forbindelse med hurtiglading. Ifølge Bu tyder nemlig foreløpige tilbakemeldinger fra elbilister at køene ikke blir kortere. I deres spørreundersøkelse var det 64 prosent som mente at de opplevde å havne i kø “av og til eller oftere” ved hurtiglading i 2019, noe som tilsvarer en økning på 10 prosent fra året før.

Annonse


Enorm vekst i utbyggelse av lynladere

Med utbyggingen av 713 nye ladere er man totalt oppe på 2362 hurtigladere i Norge, ifølge tall fra den nasjonale ladestasjonsbasen Nobil. Selskapets drift styres av Norsk elbilforening på oppdrag fra Enova.

Tesla var ved årsskiftet etablert som den med flest hurtigladere:

  • Tesla: 770 hurtigladere
  • Fortum: 653 hurtigladere
  • Grønn kontakt: 529 hurtigladere
  • BKK og Lyse: 232 hurtigladere
  • Circle K: 66 hurtigladere
  • Ionity: 66 hurtigladere

Med hurtigladere i denne oversikten prater man om ladere som gir 50 kW eller mer. Inkludert i oversikten er både lynladere med kapasitet til å gi levere over 150 kW samt Tesla sitt Supercharger-nettverk. Såkalte lynladere kan man forvente å se stor vekst i utbyggelsen av: Norsk elbilforening opplyser om at disse i fjor økte fra 25 til 226 – en økning som tilsvarer omkring 804 prosent.

I fylkeinndelingen er det samlefylket Viken (nye Akershus, Buskerud og Østfold) som har fått flest nye hurtigladere med sine 586. Inndelingen er ellers spredt slik over landet:

Kilde:
NTB/Norsk elbilforening

Annonse