Google AI brystkreft
AI kan bidra til å avsløre brystkreft.

Annonse


Googles AI utkonkurrerte legene i jakten på brystkreft

I mai i fjor publiserte AI-forskere i Google en ny studie i Nature Medicine, der det kommer frem at de har lyktes med å trene opp en algoritme til å oppdage lungekreft med en suksessrate på 94,4 prosent. Selskapet brukte såkalt dyp maskinlæring for å få til dette.

Reduserte «falske negativer»

Nå har det blitt publisert en ny studie i samme tidsskrift, men denne gangen handler det ikke om lungekreft, men om brystkreft.

Googles AI sørger for å scanne røntgenbilder, såkalte mammogrammer, for å lete etter tegn på brystkreft. Og modellen viser seg å være svært lovende.

Den bidro nemlig til å redusere antall «falske negativer», altså tilfeller der man ikke klarer å oppdage kreften, med 9.4 prosent.

Annonse


20 prosent krefttilfellene overses

Det gir håp om raskere diagnostisering og behandling for kvinner over hele verden. Dagens metoder som benyttes for å lete etter brystkreft er langt i fra perfekt – ca 20 prosent av brystkrefttilfeller blir oversett av dagens tester. Det er med på å opprettholde den dystre statistikken som viser at brystkreft er den nest vanligste dødsårsaken blant kvinner, kun slått av lungekreft når det kommer til dødelighet og utbredelse.

– Mammogrammer er veldig effektive, men det er fortsatt betydelige problemer med falske negativer og falske positiver, sier Shravya Shetty, Google-forskeren som står som medforfatter av studien, til The Verge.

Analyserte 28 000 personer

I den omfattende studien som Google finansierte, brukte forskerne anonymiserte mammogrammer fra mer en 25 000 kvinner i Storbritannia og 3 000 kvinner i USA.

Google lærte AI-en til å lete etter tegn på brystkreft hos de totalt 28 000 kvinnene.

– Modellen yter bedre enn individuelle radiologer i både Storbritannia og USA, sier Christopher Kelly, som også deltok i studien, til Wired.

Hjelp, ikke erstatning

Men selv om AI-en viste lovende resultater, var den ikke perfekt – og derfor kommer den heller ikke til å erstatte manuelle undersøkelser ved hjelp av mennesker med det første. For mens AI-en som oftest var flinkere til å identifisere brystkreft enn legene, var det også tilfeller der legene identifiserte brystkreft, mens AI-en ikke klarte å oppdage det samme.

Den foreløpige konklusjonen er dermed at Googles AI-teknologi kan brukes for å hjelpe radiologene, ikke erstatte dem.

– De har alle sine egne styrker og er derfor komplimentære. Det er mange tilfeller der radiologene oppdager noe som modellen misser, og vice versa. Å føre disse to sammen kan alt i alt styrke resultatene, sier Shetty.

Kilde:
BBC

Annonse


Annonse


Annonse