Løsepengevirus
En 22 år gammel mann på jakt etter berømmelse må nå belage seg på mange timers samfunnsarbeid.

Annonse


Truet med å tilbakestille 319 millioner iCloud-kontoer hvis Apple ikke gjorde som han sa

En 22 år gammel mann ved navn Kerem Albayrak fra London, er dømt til betinget fengselsstraff etter å ha forsøkt å presse Apple til å betale ham penger i form av kryptovaluta eller iTunes-gavekort. Mannen skal ha truet med å tilbakestille 319 millioner iCloud-kontoer til fabrikkinnstillingene hvis ikke Apple gjorde som han ba om.

Mannen skal også ha truet med å selge brukernes iCloud-data videre på nettet.

2. desember erkjente mannen straffskyld for forsøk på utpressing.

Ville ha tusen iTunes-gavekort

Det hele startet 12. mars i 2017 da mannen tok kontakt med Apple og krevde løsepenger i form av tusen iTunes-gavekort verdt 900 kroner hver. Alternativt var han villig til å ta i mot 673 000 kroner som kryptovaluta.

Annonse


«En uke senere filmet Albayrak en video der han angivelig viste frem to tilfeldige iCloud-kontoer», skriver National Crime Agency i en pressemelding, og fortsetter:

«Han publiserte videoen på YouTube og sendte lenken til Apples sikkerhetsfolk, i tillegg til flere medier. To dager senere økte løsepengekravet til 100 000 dollar og det ble fremsatt en trussel om å tilbakestille hver eneste iCloud-konto som han angivelig hadde tilgang til».

Ble arrestert – viste seg å være en ung mann på jakt etter berømmelse

Apple tok raskt kontakt med politiet både i Storbritannia og USA. NCA klarte å spore opp mannen og han ble arrestert på sin bostedsadresse.

Politiet beslagla elektronikken hans, både PC-er, telefoner og harddisker. Gjennom de elektroniske sporene kunne politiet avsløre at Albayrak beskrev seg selv som en talsperson for en hackergruppe kalt «Turkish Crime Family».

Funnene kunne også avsløre at den unge London-baserte mannen ikke hadde tilgang til de mange millionene iCloud-kontoene han truet med å tilbakestille.

– Når du først blir sugd inn i det, eskalerer det

«Albayrak trodde han kunne rømme fra ansvaret etter å ha hacket seg inn på to kontoer og forsøkt å utpresse et stort multinasjonalt selskap. Men han tok feil», skriver NCA-sjef Anna Smith i en uttalelse.

Albayrak skal først og fremst ha vært ute etter berømmelse.

«Når du først blir sugd inn (i cyber-kriminalitet, journ.anm) eskalerer det. At det er kriminelt gjør det også spesielt interessant. Når du har makt på internett er det som å være berømt – alle respekterer deg, og det er noe alle er ute etter i disse dager», har Albayrak ha fortalt NCA-etterforskerne.

I tillegg til den betingede fengselsstraffen har Albayrak fått et seks måneder langt elektronikk-forbud. Han må også gjennomføre 300 timer med ulønnet samfunnsarbeid.

Kilde:
Bleeping Computer