YouTube
YouTube-moderatorer forteller om krevende arbeidsoppgaver.

Annonse


Jobben deres er å se på grusomme videoer i timesvis hver eneste dag

For de fleste av oss er YouTube en kilde for informasjon og underholdning, men for moderatorer som jobber på vegne av videoplattformen er realiteten noe helt annet.

Hver eneste dag må moderatorer kjempe seg gjennom grusomme videoer. Time etter time. Dag ut og dag inn.

Det er ikke nødvendigvis bare YouTubes egne ansatte som gjør dette. Selskapet benytter seg også av frilansere og tredjeparter, blant annet immigranter, for å gjøre denne drittjobben.

Saken fortsetter under bildet.

Annonse


YouTube moderatorer
Det er ingen kjære mor å være moderator for YouTube.

Moderatorene snakker ut

Ved Googles moderasjonkontor i Austin, Texas, sitter det folk som forsøker å holde YouTube rent. Og hva innebærer det? Teknologinettstedet The Verge har undersøkt nettopp det. I den forbindelse har nettstedet vært i kontakt med en rekke moderatorer som jobber på vegne av YouTube. Funnene er oppsiktsvekkende, men kanskje ikke så overraskende.

I denne artikkelen har vi listet opp de viktigste funnene.

Immigranter må se på ekstremistisk innhold for luselønn

Google har opprettet en dedikert gruppe som tar for seg videoer som viser voldelig ekstremisme. Personene som har ansvar for å gå gjennom disse videoene er blant annet immigranter fra midtøsten, som nå er bosatt i USA. De må pløye seg gjennom ekstreme videoer, men kun for 18.50 dollar i timen. Disse personene har ikke fått lønnsforhøyelse på to år.

Fem timer med grusomme videoer hver dag

Austin-moderatorer må se gjennom grusomme videoer i fem timer hver dag. Det til tross for at YouTube-sjef Susan Wojcicki i fjor lovte å redusere denne tiden ned til fire timer per dag.

– Hver dag ser du noen bli halshugd, eller noen skyte kjæresten sin. Etter det føler du at «wow, denne verden er virkelig syk. Du føler deg syk. Du føler at det ikke er noe som er verdt å leve for, sier en moderator til The Verge.

Moderatoren kan fortelle at pulsen stiger når han kjører forbi bygningen han jobber i. Han har problemer med kort lunte og den psykiske helsen er generelt dårligere enn før han begynte i jobben.

Katastrofale følger for den psykiske helsen

Moderatorjobben får store og alvorlige konsekvenser for de ansattes psykiske helse. Arbeidere rapporterer om angst, depresjon, mareritt, panikkanfall og andre problemer. Flere av disse plagene oppstår raskt etter at personene startet i jobben, ofte før det har gått seks måneder.

En person som The Verge har snakket med jobber fulltid i Google. Hun lider nå av angst og jevnlige panikkanfall. Hun sliter med å kommunisere med barn uten å gråte. En lege har diagnostisert henne med posttraumatisk stressyndrom.

Store forskjeller på sykeordninger

Fulltidsansatte i Google, som jobber med moderering, kan få full utbetaling av sykepenger i flere måneder dersom det oppstår problemer med den psykiske helsen, for eksempel (PTSD). Innleid arbeidskraft, «frilansere», får nesten ingenting utbetalt dersom de må ta en pause fra jobben som følge av den psykiske påkjenningen.

Advares ikke mot farene

Google-arbeidere blir ofte ikke informert om de potensielle konsekvensene jobben medfører når de søker på jobben. I jobbutlysningen, og under intervju, blir omfanget av det forstyrrende innholdet de må se på, bagatellisert, hevder flere moderatorer som The Verge har snakket med.

De etterlyser nå mer informasjon om hva jobben faktisk innebærer for nye ansatte, samt bedre oppfølging av personer som allerede sliter.

Tester nye måter å begrense skadene på

I et forsøk på å gjøre jobben litt mindre krevende gjennomfører Google eksperimenter på sine moderatorer – de får for eksempel mulighet til å se videoer i sort/hvitt, noe som skal kunne redusere den emosjonelle påkjenningen.

YouTube har nå 10 000 moderatorer verden over.

Kilde:
The Verge

Annonse