Jack Dorsey
Twitter-sjef Jack Dorsey.

Annonse


Toppsjefen vil desentralisere Twitter

Twitter har bestemt seg for å investere penger i utviklingen av en åpen og desentralisert standard for sosiale medier. Det kunngjorde Twitter-sjef Jack Dorsey onsdag.

Prosjektet har fått navnet «Bluesky». I en serie tweets avslørte Dorsey at Twitter vil gi økonomisk støtte til et «lite, uavhengig team» bestående av fem ingeniører, designere og åpen kildekode-arkitekter.

Algoritmer til besvær

Målet er å finne en eksisterende, desentralisert standard, eller lage en helt ny standard. Twitter ønsker selv å være en klient av standarden.

Annonse


Dorsey skriver i en tweet at Twitter var mer åpen før, men at plattformen har blitt stadig mer sentralisert, noe som skaper en rekke utfordringer. Han peker på utfordringene med global politikk, falske nyheter og moderering.

Dorsey mener algoritmene som er på plass i dag utgjør et problem fordi de påvirker og dikterer oppmersomheten vår.

– Dessverre er disse algoritmene proprietære og man kan ikke velge eller bygge alternativer, skriver Twitter-sjefen.

– Det fører også til at oppmerksomheten rettes mot innhold og samtaler som setter i gang kontroverser og sinne, i stedet for samtaler som informerer og promoterer helse.

Dorsey: – Kan ikke eies av en enkelt privat bedrift

Dorsey mener at nye teknologier skal gjøre det mulig å ta en mer desentralisert tilnærming.

– Mye arbeid må bli gjort, men fundamentene er der, skriver Dorsey, som er forberedt på at prosjektet vil ta mange år.

Fratas ansvar?

Det finnes allerede desentraliserte sosiale nettverk. Et eksempel er Mastodon, et nettverk som består av servere som styres av enkeltindivider og dedikerte Mastodon-grupper. Mastodon er basert på en åpen kildekode-protokoll kalt ActivityPub.

Å benytte seg av en lignende protokoll, eller en helt ny protokoll, vil være den riktige veien å gå for Twitter, mener Dorsey.

– Det vil gi oss tilgang til og bidra til et mye større spekter av den offentlige samtalen. Det vil også la oss fokusere kreftene våre på å bygge åpne anbefalingsalgoritmer som promoterer en sunn samtale. I tillegg tvinger det oss til å bli mer innovative enn før, sier Dorsey.

Skulle Twitter ende opp med å bli et desentralisert nettverk ville det muligens fratatt Twitter mye ansvaret for innholdsmoderering. Sånn sett har Dorsey gode grunner til å forfekte en slik plan.

Dorsey tror blokkjedeteknologi kan hjelpe Twitter på veien.

– Nye teknologier som har dukket opp gjør en desentralisert tilnærming mer levedyktig, skriver Dorsey.

Kilde:
Jack Dorsey (Twitter)

Annonse


Annonse


Annonse