Australia mobilbruk vei
AI-baserte kameraer fanger mobilsynderne.

Annonse


Australia er det eneste landet som har innført dette

Mobilbruken vår har vært gjennom en revolusjon det siste tiåret og det har også blitt lagt merke til på veiene.

Sjåfører som er distraherte på grunn av smarttelefonen sin utgjør en stor fare for både seg selv og andre trafikkanter. Nå har myndighetene i New South Wales tatt grep for å redusere den dystre statistikken.

AI avslører mobilsynderne

For selv om det i mange land er ulovlig å bruke smartelefonen mens man kjører bil, betyr ikke det at loven følges av alle. Myndighetene har derfor valgt å gi politiet tilgang til et nytt verktøy i kampen mot distraherte sjåfører.

Nå er det flere steder satt opp AI-kameraer som automatisk kan oppdage sjåfører som bruker smarttelefonen sin.

Annonse


Bildene som kameraene fanger blir i ettertid gjennomgått av mennesker. Dette er for å luke ut eventuelle «falsk alarm»-bilder.

Saken fortsetter under bildet.

mobilbruk vei
På Australske veier kan dette bli oppdaget av kameraer.

Myndighetene: – Du kan bli tatt hvor som helst, når som helst

Myndighetene i New South Wales har stor tro på at det nye tiltaket vil bidra til at det skjer færre ulykker. Uavhengige undersøkelser skal angivelig vise at det AI-baserte systemet kan forhindre 100 alvorlige ulykker, inkludert dødsulykker, i løpet av en femårsperiode.

Hvorvidt disse tallene har rot i virkeligheten vites ikke. Kanskje får vi et bedre svar på det om noen år.

– Når vi nå gå inn i en notorisk farlig tid av året på våre veier, vil jeg at alle sjåfører skal vite at hvis de bruker telefonen sin bak rattet på en bil, vil de ha større sjanse for å bli tatt, hvor som helst, når som helst, sier veiminister i New South Wales, Andrew Constance, i en uttalelse.

Vil sjekke 135 millioner sjåfører i året

Sjåfører som blir tatt for mobilbruk ved hjelp av kameraene vil i første omgang få en skriftlig advarsel. Skulle det gjenta seg vil sjåføren kunne forvente en bot på ca 3 000 kroner, eller 4 200 kroner dersom forseelsen skjer på et skoleområde. I tillegg får sjåføren flere prikker på førerkortet.

Ifølge sjefen for regionale veier i området, Paul Toole, vil AI-programmet utvides slik at det gjennomfører ca 135 millioner bilkontroller i året innen 2023.

Kilde:
NSW

Annonse