Fiberkabel jordskjelv
Fiberkabler kan brukes for å oppdage jordskjelv.

Annonse


Fiberkabler i havet har hatt en hittil ukjent funksjon

Et problem med overvåkingen av seismisk aktivitet er at det krever mye utstyr, og at dette utstyret må plasseres på vanskelige og lite tilgjengelig steder i havet. Slik situasjonen er i dag, får seismologer mesteparten av informasjonen sin fra instrumenter som befinner seg på land. Store deler av planetens overflate dekkes rett og slett ikke.

Fiberkablenes potensial

Verden ville hatt stor nytte av å motta mer informasjon om aktiviteten på havbunnen, og nå tror forskere fra Berkley at de har funnet en lur måte å få til dette på.

Men løsningen krever ikke at nytt utstyr må plasseres noe sted på havet. Forskerne tror nemlig at eksisterende optiske fiberkabler kan brukes for å fortelle oss mer om tektoniske bevegelser på planeten vår.

– Det er et stort behov for mer informasjon om havbunnen. Ethvert instrument som du får ut på havet – selv om det kun er 50 kilometer fra land, ville vært veldig nyttig, sier Nathaniel Lindsey, som ledet studien, i en uttalelse.

Annonse


Kan avsløres av lyset

Optiske fiberkabler som ligger på havbunnen er allerede vant til å frakte data over veldig lange distanser. Slike kabler bruker lys for å frakte data og det er nettopp det forskerne vil utnytte.

For når kablene blir fysisk påvirket av en ytre endring – noe som fører til at kablene flytter på seg (f. eks et jordskjelv) – vil dette lyset også blir påvirket. Lyset sprer seg og blir forvrengt, og dette kan mennesker kunne observere via monitorer på land.

Og observasjonen er meget presis. Man skal kunne observere hvor kabelen bøyer seg med en nøyaktighet på inntil noen få nanometer. Det gir en ekstremt presis forståelse av hvor den seismiske aktiviteten oppstår.

Oppdaget jordskjelv

– Dette er en studie som er helt i fronten av seismologi. Dette er første gang noen har brukt optiske fiberkabler offshore for å se på denne typen oseanografiske signaler, eller for å avdekke feil, sier Jonathan Ajo-Franklin fra Berkley-universitet.

Forskerne klarte nemlig å avdekke feil. Under testing av systemet sitt kunne de oppdage et lite jordskjelv via en nedgravd fiberkabel. Dette gjorde de ved å midlertidig forvandle 20 kilometer med eksisterende fiberkabler til en rad med seismiske sensorer.

Forskerne håper nå at metoden blir utbredt i løpet av de neste ti årene.

Kilde:
TechCrunch

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse