Tim Berners-Lee
Tim Berners-Lee var sentral i utviklingen av internett slik vi kjenner det i dag.

Annonse


Mannen bak verdensveven vil «fikse» internett en gang for alle

Den britiske dataingeniøren Tim Berners-Lee, mest kjent som internettets far, har offisielt lansert «Contract for the Web». Dette er et nytt initiativ fra organisasjonen hans, World Wide Web Foundation, som har ett mål for øyet: å fikse internett.

Berners-Lee har tidligere vært klar på at nettet er dysfunksjonelt.

– Internett har skapt mange muligheter, gitt marginaliserte grupper en stemme og gjort livene våre enklere, men det har også skapt muligheter for svindlere, gitt en stemme til folk som sprer hat, og gjort det enklere å utføre alle slags kriminelle handlinger, uttalte Berners-Lee i forbindelse med internettets 30-årsdag tidligere i år.

Så hvordan har Berners-Lee tenkt å fikse det?

Den nye kontrakten oppgir ni kjerneverdier som myndigheter, selskaper og individer bør leve etter. Dette inkluderer blant annet et ansvar for å tilby rimelig og pålitelig internett-tilgang, respektere uenigheter og menneskeverd, og ikke minst: respektere folks privatliv og personvern.

Annonse


Non profit-initiativet er støttet av en rekke teknologigiganter, blant dem Google, Microsoft, DuckDuckGo og Facebook. Totalt er 150 selskaper eller organisasjoner på lista.

Verken Amazon eller Twitter står oppført som støttespillere per dags dato.

Berners-Lee: – Må snu dette nå

– Kreftene som fører internett i feil retning har alltid vært veldig sterk. Vi trenger ikke en 10-årsplan for internett. Vi må snu dette nå, sier Berners-Lee til The Guardian.

Contract for the Web inneholder 72 klausuler i tillegg til ni kjerneverdier som skal etterleves.

Foreløpig har myndighetene i Tyskland, Frankrike og Ghana forpliktet seg til å følge prinsippene i kontrakten.

Kilde:
CNBC

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse