Annonse


SNIKTITT: Surface Pro X – er det en Surface, er det en iPad? Ja

Surface Pro X er den første ARM 64-laptopen fra Microsoft med fullverdig Windows og en spesialdesignet CPU.

Maskinen lanseres i Norge 18. november.

Introduksjon

Den helt nye maskinen har to ting vi ikke har sett før: en ARM 64 CPU Microsoft har designet i samarbeid med Qualcomm, SQ1 (noe som tyder på at de neppe er ferdige med det første), og et delvis nytt design.

Det er fremdeles lett å se at dette er en Surface, men den er nesten umulig tynn og har langt mindre panel-rammer på sidene. Dette er trolig den lekreste maskinen vi noensinne har testet, trolig inkludert iPad Pro som også øynene våre er begeistret over. Pro X kommer i matt svart utførelse og måler kun 7,3 mm. iPhone 11 Pro måler 8,1 mm og iPad Pro tredje generasjon 6,9 mm.

Annonse
For ikke bare er denne tynnere enn de aller fleste bærbare, men den har også den berømte “lapability-en” Surface-serien er kjent med mulighet til å brette ned støtten på baksiden nesten så den går helt i vinkel med baksiden av maskinen. Dette gjør den langt bedre å bruke på farten enn iPad Pro som kun har to ikke-trinnløse stillinger om man bruker Apples Smart Keyboard. Tastaturet, som er modellen uten pen, fungerer som Surface-tastaturer alltid gjør med ganske dype trykk med litt lyd og en litt “dvask” tastefølelse. Vi kunne nok ønske flaten var stivere og berøringsflaten noe større, men etter de første timene er vi stort sett fornøyde.

Som vanlig følger ikke tastaturet med, det må man handle ekstra og koster 1475 kroner.

Maskinen vi tester har 16GB LPDDR4x RAM (14 989 kroner – totalt 16 464 kroner med det rimeligste tastaturet uten pen) og SQ1 CPU-en (vifteløs) som går opp til 3GHz, i tillegg finner vi:

  • 13″ PixelSense – 2880 x 1920 (267 PPI) – 3:2 skjerm
  • 256GB SSD (128 og 512GB også tilgjengelig)
  • 11.3 x 8.2 x 0.28 (287 mm x 208 mm x 7.3 mm)
  • 774 g uten tastatur
  • 2 x USB C – 1 x Surface Conector – 1 x nano SIM
  • Adreno 685 GPU
  • Wi-Fi 5 – 802.11ac støtte
  • Qualcomm Snapdragon X24 LTE Modem
  • Bluetooth 5.0
  • 5MP frontkamera – 10MP kamera
Surface Pro X har innebygget skjermstøtte.

Observasjoner

Maskinen fikk allerede i går en fastvareoppdatering for forbedret stabilitet, samt den ferskeste oppdateringen til Windows 10 1903, så dette er brukt fra starten av.

Vi skal være forsiktige å si noe om ytelsen da vi kun har testet Chrome, Outlook og Simplenote enn så lenge, men Chrome med rundt 15 faner oppe kjører uten problemer, mens en så enkel app som Simplenote faktisk henger noe etter.

Og den går langt ned.

Vi er positivt overrasket over Chrome-ytelsen. Hvorfor? Fordi Chrome er en 32-bit Win32-program. Grunnet dette faktum er Surface pro X som kjører en ARM 64 CPU nødt til å emulere hele programmet. Problemet med dette igjen er dårligere batterilevetid, men vi trenger langt mer tid med maskinen for å si mer om dette. Microsoft lover 13 timer under hva de anser som variert bruk.

Det store problemet er uansett å finne apper som virkelig er laget for denne ARM CPU-en.

Du skjønner, Microsofts app-butikk anbefaler ikke apper spesielt for Surface Pro X – i stedet er man nødt til å Google seg frem hva som finnes, og det er ikke stort utover Microsofts egne apper, og heller ikke alle av de kan installeres, inkludert Xbox Beta-appen.

Dette må fikses: gjør det mulig å skille bort alle apper som ikke er optimalisert (årsaken er vel at det nærmest ikke hadde vært noe å velge i), men la meg i det minste bla gjennom en liste.

Noe alle setter pris på er kjapp oppvåkning fra dvale, det er jo greia med ARM som driver alle mobiler. Dette faktum i kombinasjon med Windows Hello ansiktspålogging er en knall kombinasjon man vil savne som bruker av enhver annen maskin, inkludert MacBook som jo kun har TouchID (bruker man Apple Watch kan den dog låse opp maskinen). Du trenger ikke trykke på noe, det er nok å brette den opp. Herlig!

Skjermen er utrolig flott og lyssterk med sine 450 nits fordelt på 13 tommer.

Noe annet som er fint med denne er at den har LTE-støtte innebygget. Nå tror jeg ikke at jeg kommer til å punge ut for en ekstra LTE-linje, men det er plagsomt at den ikke kobler seg automatisk til iPhone selv om dette er krysset av for.

I stedet må jeg hver gang inn i hotspot-innstillingen på iPhone for at mobilen skal dukke opp. Dette kan dog skyldes iOS 13.3 beta 1 (som virkelig anbefales), men merk at vi har merket oss dette problemet mot andre Windows-bæbare mot iPhone på stabile og eldre iOS-versjoner.

Den kobler seg også fra hver gang vi lukker skjermen, og merk også at installasjoner stopper om man ikke har skjermen aktiv. Dette for å spare på batteriet, men da forsvinner jo mye av poenget med ARM-design. Det verste er at den kobler ut nettforbindelsen mot hotspot-enheter, derav fokuset på innebygget LTE.

Foreløpige tanker

Vi har ikke hatt maskinen i mange timene, så vi skal ikke total-konkludere allerede, men vi kan med stor sikkerhet allerede nå påstå at dette ikke er en maskin for gamere eller personer som bruker mange apper, spesielt tunge Win32-programmer av den årsak at det som nevnt er alt for dårlig utvalg programmet skapt for maskinen og derfor vil man trolig oppleve svakere ytelse og kortere batterilevetid.

Det vi allerede kan si er at denne er langt mer produktiv enn iPad Pro takket være fullverdige Windows med skikkelig muse-støtte. Fjern tastaturet og den er også et griselekkert nettbrett, men med et grensesnitt som fremdeles ikke er helt der om man ønsker å bruke maskinen som nettbrett.

Vi forventer en haug fastvare- og OS-oppdateringer rettet mot denne maskinen i månedene som kommer, men vi er langt mer usikre på om program-biblioteket vil fylles på like kjapt, for det har ikke Microsoft klart å bevise hverken med mobil-forsøket eller Surface RT.

Denne maskinen fortjener dog all utvikler-støtte den kan få da maskinvaren og designet virker smått genialt. Tiden vil vise.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse