På dette glasset har Microsoft og Warner Bros. lagret Superman-filmen fra 1978.

Annonse


Superman-filmen fra 1978 er nå bevart for de neste århundrene

Microsoft har gjennom et samarbeid med Warner Bros. klart å lagre hele Superman-filmen fra 1978 på en glassbit på størrelse med liten kjeks (75x75x2 mm).

I tillegg til å lagre filmen har de også klart å gjenopprette den fra glasset, uten at innholdet ble ødelagt i prosessen. Det skriver Microsoft på sine nettsider.

«Project Silica»

Microsofts Research-avdeling har investert mye penger i utviklingen av den nye lagringsmetoden gjennom Project Silica. Selskapet begynte å utforske muligheten for glasslagring i 2016, i samarbeid med forskere fra Universitetet i Southampton.

Lagring på glass kan bli en viktig del av fremtidens Azure-plattform (selskapets skylagring).

Annonse


– Vi forsøker ikke å bygge ting du kan plassere i huset ditt eller spillet filmer fra. Vi bygger lagring som opererer på skyskalaen, sier Microsoft Research-forsker Ant Rowstron i en uttalelse.

Men teknologien har også et potensielt stort nedslagsfelt i filmindustrien, noe Superman-lagringen hinter til.

– Vi har alltid håpet på at dette skulle bli mulig en dag. Da vi fikk kjennskap til at Microsoft hadde utviklet denne glassbaserte teknologien ville vi teste den ut, sier Warner Bros-sjef Vicky Colf.

Saken fortsetter under bildet.

Warner lagrer filmene sine i kalde rom der luftfuktighet og temperatur kontrolleres nøye.

– Vi bygget hele dette systemet som i bunn og grunn er et nytt kaldt lagringssystem, uttalte Microsoft-sjef Satya Nadella under gårsdagens Ignite-konferanse.

For å oppnå det de har oppnådd, brukte Microsoft et vanlig quartz-glass. Glasset har vært grundig testet, og det som lagres på materialet skal kunne vare i mange hundre (potensielt tusen) år. Det står i sterk kontrast til tradisjonelle lagringsmedier, der innholdet forfaller over tid.

«En laser koder data inn i glasset ved å opprette lag av tredimensjonale nanoskala-gitter og deformasjoner i ulike dypder og vinkler. Maskinlæringsalgoritmer leser dataen tilbake ved å dekode bilder og mønstre som blir skapt av at polarisert lys skinner gjennom glasset», skriver Microsoft.

Glasset tåler å bli kokt i varmt vann, stekt i ovnen, grillet i mikrobølgeovnen og dynket i vann, for å nevne noe. Alt dette uten at innholdet går tapt.

Ikke for jevnlig tilgang

Glasslagring som metode kan vise seg å være nyttig for data man ikke trenger tilgang til på en jevnlig basis, men som man likevel ønsker å bevare i lang tid.

På glassbitene som Microsoft nå har lyktes med, kan man lagre data på opptil 75.6 GB. Det høres kanskje ut til å være i det minste laget, men vi er ennå tidlig i utviklingen, så det er rimelig å anta at kapasiteten øker etter hvert som produksjonen blir mer effektiv.

– Å lagre hele Superman-filmen på glass for deretter å kunne gjenopprette den etterpå på en vellykket måte, er en betydelig milepæl. Jeg sier at ikke at alle spørsmålene har blitt fullstendig besvart, men det ser ut til at vi nå går inn i en fase med finjusteringer og eksperimentering istedet for å lure på om vi kan gjøre det, sier Azure-sjef Mark Russinovich.

Kilde:
Variety
Microsoft

Annonse