Crew Dragon fallskjerm
Crew Dragons fallskjermsystem er tilsynelatende pålitelig.

Annonse


SpaceX kan juble etter 13 vellykkede forsøk på rad

Elon Musk og SpaceX er i rute når det gjelder testing av Crew Dragon-kapselen som skal frakte mennesker til Den internasjonale romstasjonen (ISS) neste år.

Landet trygt selv med en defekt fallskjerm

Nå opplyser SpaceX at de har gjennomført 13 vellykkede tester på rad av kapselens fallskjermsystem.

Fallskjermene skal sørge for at Crew Dragon, med besetning ombord, lander trygt på planeten vår etter fullført oppdrag. SpaceX har nå demonstrert at fallskjermsystemet, som består av fire fallskjermer, fungerer selv om det også skulle oppstå problemer med én av dem.

I et videoklipp som selskapet har publisert på Twitter ser vi at en nyttelast lander trygt på bakken med bare tre av fire fallskjermer utløst.

Annonse
«SpaceX-teamet har fullført 13 vellykkede tester på rad av oppgraderte Mark 3-fallskjermer for Crew Dragon. Den nyeste testen demonstrerte fallskjermsystemets evne til å lande dette romfartøyet trygt dersom noe usannsynlig skjer, altså at en av de fire fallskjermene svikter», skriver SpaceX på Twitter.

Det er nok Elon Musk fornøyd med, for i oktober uttalte han at «vi ønsker absolutt å ha minst 10 vellykkede tester på rad før vi sender ut astronauter».

Nytt material

Mark 3-fallskjermene både ser annerledes ut og fungerer på en litt annen måte enn fallskjermene som først ble vist frem.

De nye skjermene bruker ikke lenger nylonstropper, men istedet noe som kalles «Zylon». Dette er et sterkere material som ble utviklet av forskere ved Stanford-universitetet. I tillegg er fallskjermene sydd sammen i et nytt mønster som skal sørge for å fordele vekten av nyttelasten på en jevnere måte.

Må fortsatt gjennomføre flere motortester

Forrige måned uttalte Elon Musk, i et møte med NASA-sjef Jim Bridenstine, at den første bemannede «Demo-2»-testflyvningen kan skje allerede i løpet av første kvartal 2020.

Foreløpig ser SpaceX ut til å være i rute, men samtidig må selskapet gjennomføre flere tester av romkapselens avbrytningsmekanisme. Under testing av dette systemet i april oppstod det en eksplosjon, og SpaceX sender nok ikke folk ut i rommet med mindre de er sikre på at denne mekanismen er trygg.

Se hvordan NASA-astronautene kommer til å ha det på innsiden av Crew Dragon:

Kilde:
CNET
SpaceX

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse