pixel4xl
Google Pixel 4 XL når ikke opp til totalpakken iPhone 11-serien leverer.

Annonse


TEST: Pixel 4 XL er en unødvendig skuffelse

Googles nyeste toppmodell, Pixel 4 XL, er et produkt vi ikke helt vet hvor vi skal plassere. Det gjør trolig ikke Google heller.

Oppdatert, 07:00:

Dagbilder lagt til.

Introduksjon

Ok, så dette er greia: i stedet for å kjøre full pupp på maskinvare-spesifikasjoner har Google i stedet valgt å levere en mindre skjerm enn mange konkurrenter i XL-modellen som samtidig har et mindre lys-sterkt panel, bruker ikke nyeste Snapdragon-brikkesett (den har 855 og ikke 855 Plus) og et design som er mer eller mindre uendret de siste årene, noe som også innebærer en relativt stor ramme på topp. Batterilevetiden er dessverre heller ikke på topp.

Annonse


I stedet har Google priset Pixel 4 fra 799 (64GB lagringsplass) og XL fra 899 dollar (vi sammenligner kun amerikanske priser, da Pixel-serien ikke offisielt selges i Norge), mens iPhone 11 Pro 5,8″ 64GB koster 999 dollar og Max-modellen 1099 dollar.

Google også må konkurrere mot iPhone 11 som starter på 699 dollar. Altså har de plassert seg mellom iPhone 11 Pro og iPhone 11-prismessig, men vi er usikre på om denne totalpakken er god nok. Vi har problemer å se fordelene kontra en iPhone 11 eller 11 Pro.

Spesifikasjoner

 • 6,3″ panel – QHD+ ( 3040 x 1440) fleksibel OLED – 537 ppi – 19:9
 • Smooth Display (opp til 90 Hz)
 • Android 10
 • HDR-støtte
 • 3700 mAh batteri
 • Snapdragon 855
 • Qualcomm Snapdragon 855
 • 6 GB LPDDR4X RAM
 • 12,2 og 8MP-kameraer med telefoto-linse samt elektronisk og optisk bildestabilering – HDR+
 • Stereo-høyttalere
 • Active Edge
 • IP68
 • 18 W kjapp-lading
 • Qi-støttet trådløs lading
 • Bluetooth 5.0

Design, skjerm, grensesnitt og batteri

Som allerede nevnt er designet uendret i front, mer eller mindre. Rammen på topp synes vi fremdeles er for stor, men Google må jo ha plass til radaren som brukes som panel-sensor – i tillegg har den kun ansiktssikkerhet. Vi skal snakke mer om gestene som er mulig med denne mobilen senere i testen.

Det virker som at Google for lengst har gitt opp å gjøre noe interessant med designet (Apple har ikke endret design siden iPhone X, men disse var fra før av langt mer premium), og i stedet gjort sitt for at XL-modellen ligger godt i hånda: den er jo utstyrt med en mindre skjerm enn iPhone 11 Pro Max, men er større enn 5,8″ iPhone 11 Pro med sitt 6,3″-panel.

Vi synes dog ikke opplevelsen er like god som med en iPhone med iOS 13. Android 10 ser fremdeles ut som Android alltid har gjort, egentlig, og fungerer på omtrent samme måte. iOS 13 tar seg også bedre ut.

Dessverre er ikke lysstyrken på nivå med iPhone 11 Pro.

Det samme gjelder batterilevetiden på Pixel 4 XL som ikke er i nærheten av iPhone 11 Pro Max.

På kvelden, rundt klokka åtte, sitter jeg nemlig igjen med rundt 20 prosent på Googles mobil (og det uten intens bruk), mens iPhone 11 Pro Max ofte har godt over 40 prosent mer å rutte med etter hyppig bruk – noen ganger 50 prosent. Apples mobiler var ofte dårlige på batterilevetid – nå Pro Max best.

Pixel 4 XL har et 3700 mAh batteri – iPhone 11 Pro Max har 3969 mAh (og en langt mer strømsmart brikke i A13 Bionic enn Snapdragon 855), mens iPhone 11 Pro har 3046 mAh å rutte med. Jeg har ikke testet 11 Pro til å kunne si noe om batterilevetiden kontra Pixel 4 XL.

Testbilder natt i full størrelse

Pixel 4:

iPhone 11 Pro Max:

Pixel 4:

iPhone 11 Pro Max:

Pixel 4:

iPhone 11 Pro Max:

Pixel 4:

iPhone 11 Pro Max:

Pixel 4:

iPhone 11 Pro Max:

Pixel 4:

iPhone 11 Pro Max:

Pixel 4:

iPhone 11 Pro Max:

Pixel 4:

iPhone 11 Pro Max:

Pixel 4:

iPhone 11 Pro Max:

Pixel 4:

iPhone 11 Pro Max:

Pixel 4:

iPhone 11 Pro Max:

Pixel 4:

iPhone 11 Pro Max:

Stjernehimmel

Det er lett å se at man bør være langt unna urbane strøk, og spesielt LA smogfylte nattehimmel som denne tiden på året ofte er fylt av røyk fra skogbranner. Likevel er det enkelt å se at iPhone 11 Pro Max guffer på med alt for mye lysstyrke fordi den ikke vet hva den ser på, mens Pixel 4 XL nettopp er laget for å ta kveldsbilder av stjernehimmelen, bare noe mer ut på landet uten forstyrrende lyskilder og nevnte smog.

Pixel 4 XL:

iPhone 11 Pro Max:

Dagbilder

Pixel 4 XL:

iPhone 11 Pro Max:

Pixel 4 XL:

iPhone 11 Pro Max:

Pixel 4 XL:

iPhone 11 Pro Max:

Pixel 4 XL:

iPhone 11 Pro Max:

Pixel 4 XL:

iPhone 11 Pro Max:

Pixel 4 XL:

iPhone 11 Pro Max:

Pixel 4 XL:

iPhone 11 Pro Max:

Tenkte seg ikke grundig nok om da de kopierte Apple

Det Google skal ha både skryt og litt kritikk for, er navigasjons-systemet, som fungerer veldig bra med 90Hz-panelet (du kan tvinge bruk av 90Hz hele tiden fra utviklerinnstillingene), for her har Google stjålet alt fra Apple, men dessverre også gått litt for langt.

Problemet er nemlig at man må sveipe fra venstre side for å gå tilbake i en app, men visse apper som f.eks. Slack (og enda verre: Googles egen Play Store) har definert denne gesten til å hente frem kanaler og samtaler, så i stedet for å hente frem informasjonen man trenger, så bringes brukeren tilbake til hjemskjermen. Oops.

OnePlus løste dette problemet på en smartere måte ved å la brukeren flikke opp på fra bunn på venstre side av panelet for å gå tilbake. Jeg ergret meg alltid over at Apple ikke hadde en universal gest for å gå tilbake i stedet for å måtte trykke på et tilbake-ikon oppe til venstre i visse tredjeparts-apper (det blir jo et langt finger-strekk, spesielt iPhone Max-modellene), men det er nå altså enkelt å skjønne hvorfor.

Utover denne blingsen der det ser ut til at de ikke har tenkt seg godt nok om, liker jeg veldig godt “Active Edge”, altså muligheten til å klemme på mobilen for å hente opp assistenten.

Problemet er om man bruker mobilen i bilen med en holder – da blir dette vanskelig, og siden på-knappen ikke henter opp Google Assistant, må man låse opp enheten og flikke opp fra hjemskjermen for å hente opp assistenten, eventuelt si “Hei, Google”. Problemet med sistnevnte er at mobilen ikke alltid hører deg om man kjører da det kan være i overkant mye trafikk- og kabin-støy.

Ingen fingersensor, men den har radar!

Google har valgt å kvitte seg helt med fingersensoren, og det er en ide vi liker godt i teorien, men det fungerer dessverre ikke så godt i praksis av den enkle men plagsomme årsak at man må dobbel-trykke på panelet eller trykke den hvite på-knappen for å bli logget inn.

Med en iPhone er det nok å føre enheten foran ansiktet og sveipe opp. Pixel 4 klarer ikke alltid å automatisk hente frem hjemskjermen (man skal ikke behøve å sveipe) – kanskje bare halvparten av gangene fungerer dette, så da må det trykkes i stedet.

En helt ny teknologi i Pixel 4 er at den har en radar-brikke i front, noe vi trodde skulle gjøre ansiktspåloggingen smartere enn som så, men så har Google valgt å bruke denne sensoren til en langt mer “gimmicky” greie, nemlig muligheten til å veive fingeren i lufta foran enheten for å hoppe til en ny låt eller hente frem en annen video – teknologien har de døpt “Motion Sense”.

Problemet er at den ikke alltid registrerer gesten, og vi klarer ikke helt å se at bruks-situasjonene vil oppstå alt for ofte – kanskje aller mest om man kjører, men da er det foretrukket å bruke stemmen så man slipper å ta hendene av rattet.

Google: – Telefoto viktigst

Uten tvil tar Pixel 4 utrolig flotte bilder og bedre bilder enn nær sagt alle andre mobiler i samme prisklasse. Merk dog at vi ikke synes den tar bedre bilder enn iPhone 11-serien, og merk deg også at iPhone 11 er langt kjappere til å ta nattbilder.

En annen ting som gjør oss skeptiske når vi tar bilder er at Google tilbyr manuell justering av lysstyrke, noe vi ønsker at mobilen skal ta hånd om for oss, så kan vi eventuelt redigere i ettertid i Photos-appen. Og, ønsker man ta bilder der det virkelig er mørkt, må man aktivere nattmodus – en iPhone 11 gjør dette for deg automatisk. Med andre ord føles også kameraet noe utdatert i forhold til hva den gjennomsnittlige bruker må forholde seg til.

Den store kontroversen med denne mobilen er at den ikke har tre kameraer, men kun to; i stedet fokuserer Google kun på god HDR+-kamerakvalitet og telefoto-linsen.

Jeg mente i min anmeldelse av iPhone 11 Pro Max at det var en god ting Apple implementerte en ekstra vidvinkel-linse og at vi nok vil bruke denne funksjonen mer enn telefoto. Det mener vi fremdeles, så det er et stort negativ at Google mener det motsatte. Men, er du for telefoto og ikke bryr deg om vidvinkel er to kameraer nok. Likevel er veldig merkelig valg for et produkt som satser alt på kameraet i markedsføringen.

Det iPhone ikke har, og som var en av salgs-poengene til Google med Pixel 4-serien, er muligheten til å ta veldig klare bilder av stjernehimmelen, vi lever jo i en Instagram-verden der slikt er viktig.

Konklusjon

Pixel 4 er en svak oppgradering der Google har gjort et par rare valg der mangel på vidvinkel-linse, noe svakt batteri og et kjedelig design gjør dette en mobil som bare er nok en mellomklasse Android-mobil sett bort fra kameraet som gjør en god jobb som Pixel-mobilene er kjente for. Men, de burde ha gått “all-inn” med tre kameraer om de mener de er seriøse. Stjernehimmel-funksjonen er som skapt for Instagram, men det er også vidvinkel-selfies som man ikke får.

Det er også mangel på 4K @ 60 FPS-videoopptak, noe som også er veldig rart – frontkameraet kan ikke ta opp i 4K i det hele tatt.

Til prisen gir produktet mening for de som ønsker Googles Android 10-opplevelse og er forelsket i Pixel-kameraet, men en seriøs utfordrer mot de beste Android- og iPhone-mobilene er den ikke.

+ Bra kamera
+ Unik stjernehimmel-funksjon
+ Lavere pris enn flere konkurrenter
+ “Just Black”-modellen tar seg flott ut på baksiden
+ Alltid-på panelet er nyttig

– Panelet er ikke alltid lys-sterkt nok
– Kun 4K @ 30FPS video – ingen 4K frontkamera-funksjon
– For stor ramme på topp kan ikke forsvare svak ansiktspålogging og gest-systemet som ikke er optimalt
– Batterilevetiden imponerer ikke
– Ingen vidvinkel-linse
– Utdatert kamera-programvare og prosessering er tregere enn Apples
– “Motion Sense” virker mer som en gimmick
– Kun 64 og 128GB-modeller