Microsoft fasade
Microsoft skal bygge skytjenester for det amerikanske forsvaret.

Annonse


Microsoft vant skykontrakt verdt 91 milliarder kroner

Microsoft har vunnet en Pentagon-kontrakt verdt 10 milliarder dollar. Selskapet skal bygge ut Pentagons skytjenester, og slo Amazon i anbudskonkurransen. Det bekreftet det amerikanske forsvarsdepartementet i en pressemelding fredag.

Amazon overrasket

Kontrakten, som heter The Joint Enterprise Defense Infrastructure Cloud (JEDI) er en del av Pentagons moderniseringsprosess. JEDI skal gi militæret bedre tilgang til data og skyen direkte fra slagmarken.

Arbeidet med å finne en aktør som skal stå for dette arbeidet har ikke vært fritt for utfordringer og debatt. Amazon har blant annet blitt kritisert på grunn av potensielle interessekonflikter. En tidligere Amazon-ansatt som jobbet med prosjektet i forsvarsdepartementet sa for eksempel opp jobben og gikk tilbake til jobben i Amazon, noe Oracle kritiserte.

En Amazon-talsperson sier i en uttalelse at selskapet er overrasket over at Microsoft vant kontrakten.

Annonse


– Vi er overrasket over denne konklusjonen. En detaljert vurdering utelukkende basert på de sammenlignbare tilbudene ville helt klart ført til en annen konklusjon, sier talspersonen.

Ifølge en kilde Reuters har vært i kontakt med vurderer Amazon å protestere mot avgjørelsen.

Utdaterte datasystemer

Pentagons teknologi henger langt etter i utviklingen, hevder offisielle representater for det amerikanske forsvaret overfor Reuters. Datasystemene er utdaterte og forsvaret har ikke like rask tilgang til informasjon som de potensielt kunne hatt dersom private aktører var inne i bildet.

– Jeg er en krigskjemper. Jeg ønsker så mye data som du overhode kan gi meg, sa Generalløytnant Jack Shanahan ved Joint Artificial Intelligence Center til journalister i august.

– Rettferdig behandlet

Pentagon har følgende å si om konkurransen.

– Alle tilbydere ble behandlet rettferdig og konsekvent evaluert i henhold til kriteriene.

Microsoft-aksjene steg 3 prosent i etterhandelene da nyheten ble kjent. Amazon-aksjene sank 0.92 prosent.

I den siste fasen av anbudskonkurransen var det bare Amazon og Microsoft som stod igjen. IBM og Oracle ble begge utelukket i april i år.

Kilde:
Reuters

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse