sennheisergsp670
GSP 670 leverer god trådløs lyd med kjapp responstid, men fungerer kun med Windows 10 og PS4 og kunne hatt bedre komfort til prisen.

Annonse


TEST: Sennheiser har en sterk og en veldig svak side som avsløres nok en gang

Tyske Sennheiser kan det å lage hodetelefoner med robust kvalitet og god lyd.

Tekniske problemer ødelegger

Men der de har problemer er program- og fastvare. De som eier eller har hørt om selskapets trådløse mobil-propper True Wireless, som jeg testet i mai, kan skrive under på at lydprodusenten litt for ofte velger rare løsninger som at høyre propp må være i for å servere lyd, og at batteriet tappes mer enn det burde.

Nå har jeg testet Sennheisers trådløse gaming-hodetelefoner: de helt nye og de rimeligste av de to, GSP 370, og flaggskipproduktet GSP 670 som har vært i salg noe lenger.

Spesifikasjoner

La oss først ta en titt på hva Sennheiser leverer i disse to produktene.

Annonse


Merk: disse støtter kun Windows 10 og PS4 samt mobiler – ikke Xbox.

GSP 670 først:

 • Opp til 20 timer batterilevetid
 • Kjapp responstid
 • Frekvensområder: 10–23,000 Hz
 • Frekvensområder mikrofon: 10–7,300 Hz
 • USB dongel og USB-ladekabel
 • Vekt: 398 g
 • Pris: 2990 kroner

GSP 370:

 • Opp til 100 timer batterilevetid
 • Kjapp responstid
 • Frekvensområder: 20-20,000 Hz
 • Frekvensområder mikrofon: 100-6,300 Hz
 • USB dongel og USB-ladekabel
 • Vekt: 285 g
 • Pris: 1900 kroner

Design og komfort

Jeg tar for oss det alle legger merke til, ofte før de hører noe som helst: komforten. Jeg ble aldri helt glade i GSP 600 (ikke trådløse), det andre topphodesettet fra Sennheiser. Årsaken er at de er veldig tunge og har etter min erfaring for dårlig komfort.

La oss ta det positive først og avsløre at GSP 370 er det mest komfortable av disse. Dette har helt sikkert med vektforskjellen på 113 g i favør lillebror, men GSP 670 har som GSP 600 en bøyle på topp for å stramme eller løse opp hvor hardt koppene sitter på ørene. Dette hjelper litt, men ikke nok.

Underlig nok mandler GSP 370 denne ordningen, men er likevel mer komfortable og man slipper å justere. Vinn-vinn.

Designstilen er som Sennheisers andre gaming-produkter: de ser ut som tanks og tåler trolig mye, mikrofonen ditto som ser ut som en planke.

Man ser ganske enkelt at GSP 370 er den rimeligste modellen, men begge har det til felles at de er grå, svarte og veldig lite oppsiktsvekkende på noe måte. Det er ingen glorete effekter å finne, ei heller lys i alle regnbuens farger. Det synes jeg er helt ok.

Lydkvalitet

Hverken 370 eller 670 har surround-høyttalere – i stedet må man bruke Sennheiser Gaming Suite i Windows 10 for å skru på emulering av 7.1-flerkanalslyd. Med andre ord er det ingen flerkanal ved bruk på Playstation 4.

Disse serverer mye bass, kanskje for mye. Det er jo moro, men ødelegger litt for ofte for lydbildet som nok kunne vært mer detaljert. Til musikk er disse ikke å anbefale.

I Windows 10 kan man bruke Gaming Suite for å skru lyden akkurat slik man vil (aktiver “Treble”-profilen som er ment for gaming, og det er for mye diskant), men på Playstation har man selvsagt ikke samme mulighet, men lydbildet i God of War var det ingenting å utsette på. Uansett har man i Windows 10 (kun dette OS-et er støttet) tilgang til hele lydkurven slik at man kan justere som man ønsker.

Lyden er god den, jevnt over, og de spiller mer enn høyt nok trådløst. Ved bruk mot Playstation 4 sørg for å maksimere volumet i innstillingene på konsollen og styr volumet med hjulet på høyre ørekopp, der er volumhjulet å finne, akkurat som på 370 og 600.

Tekniske problemer

La meg få unna dette først: ikke vekk meg klokka 04 på morgenen og si ifra at batteriet er på 20 prosent. Det hjelper ikke med britisk kvinnestemme i dette tilfellet.

Hva i alle dager er det for noe, og skal ikke disse dvale av seg selv? Det er hva som er meningen, men GSP 670 vekte oss og nærmest skrek ut at nå måtte jeg se å lade. På tidspunktet var disse koblet til PS4, så vær forsiktig: det er ikke garantert de går i dvale. Enda verre er at de vekte oss på denne måten med den nyeste versjonen installert.

Apropos fastvare-installasjoner…

GSP 670 oppdaterte over den inkluderte USB-kabelen (av den gamle typen, glem USB C – buuh!), uten problemer. Det var nemlig oppdateringer å finne til både hodesett og dongel. Intet problem.

GSP 370 dog, det er en helt annen sak. Jeg har erfart problemer som at hodesettet plutselig ikke fungerer: de er ikke å se i Gaming Suite, men er listet opp i Windows 10-lydinnstillingene. Men er det lyd da? Neida, ikke før jeg tok ut dongelen og byttet USB-port.

Jeg har heller ikke klart å oppdatere hverken hodesettet eller dongelen da begge har oppdateringer klare som storebror. Jeg fulgte Sennheisers vedlagte instruksjoner til punkt og prikke, men nei: de nekter.

Dette etter å ha prøvd en rekke USB-porter (en gang da jeg skiftet over fikk jeg til og med Windows 10-blåskjerm med en feilmelding relatert til minne-håndtering). Heldigvis er donglene helt ulike; GSP 670 er veldig liten (og noe vanskelig å ta ut av USB-porten på fremsiden uten å samtidig mate ut en spill-disk, mens 370-dongelen er mye lengre og stikker ut av PC-ens bakside som den gamle Xbox gamepad-dongelen).

Jeg har brukt noen timer på å prøve alle mulige løsninger, og har kontaktet Sennheiser om problemet. I skrivende stund har jeg ikke klart å oppdatere.

Det største problemet med 670 på PC (om du støter på samme problem)

Men det er mer: etter å ha testet Battlefield V med 7.1-oppsett i programvaren, startet lyden å sprake etter at de første 10 minuttene var en virkelig hyggelig affære.

Jeg byttet igjen USB-port og testet med YouTube. Samme problem. Jeg avsluttet Battlefield V. Testet igjen YouTube, men opplevd igjen høy ulyd.

Jeg søkte og fant at personer med dette hodesettet i kombinasjon med Logitechs trådløse G Pro-mus forårsaket for dem spraking.

Retter en omstart problemet og det faktum at vi vet musa kan være synderen? Jeg startet Control i stedet og fant akkurat den samme skurringen i lyden som da jeg slo av musa. Begge spillene har det til felles at de starter uten lydproblemer, for deretter å stadig servere dem i hyppigere tempo. Husker du minnefeilen jeg ble servert av Windows 10..?

Testmaskinen er en AMD 2700x med 2080 ti og 16GB RAM.

Jeg avventer svar fra selskapet og oppdaterer dere om jeg finner ut av det. Min teori er at en eller flere av mine enheter, jeg har også et trådløst Logitech-tastatur, blir for mye for hodesettet, men jeg kan ikke konkludere den ene eller andre veien.

Konklusjon

Det er nesten så jeg føler jeg “jinxa” hodesettene i Windows 10 før jeg i det hele tatt startet; jeg hadde en sterk følelse at det kom til å bli problematisk å oppdatere den nyeste modellen (man er alltid nervøs når produsenten legger ved instruksjonshefter printet spesielt for anmelderen), GSP 370, og jeg fikk altfor rett.

Det som overrasket meg mest er hvor komfortable de rimeligste er, mens 670 faller i den samme gamle fella som GSP 600 ved å være for tunge og ha en bøyle som ikke gjør så mye for komforten. Problemet er vinkelen på koppene mot øret, ikke alltid presset grunnet vekten.

Jeg anbefaler derfor GSP 370 fremfor 670 til nærmere 3000 kroner, men det er jo her det blir vanskelig: 370 har feil i Windows 10 og nekter å oppdatere seg, mens 670 truer med å ikke fungere om man har feil PC og/eller for mye annet trådløst utstyr.

Begge har forskjellige problemer og styrker, men felles for dem begge at Xbox er utelatt, og det utelukker automatisk veldig mange – spesielt 670 som koster mange tusenlapper.

Uten GSP 670 sine lydproblemer i Windows 10 gir vi lett en høyere karakter, og uten oppdateringsproblemene med 370 hadde vi også høynet opp en karakter til åtte. Niern ryker grunnet mangel på Xbox-støtte, mens begge lider av å være utstyrt av en dustete gammel USB-ladekabel som vi trolig må bruke mye fremover for å sikre oss viktige fastvareoppdateringer (som bare kanskje fungerer).

GSP 670:

+ Detaljert og vidt lydbilde (man betaler for i batterilevetid)
+ Kjapp lyd-responstid
+ Kobler til Windows 10 og PS4 uten problemer
+ Gaming Suite har innstillingene man trenger og oppdaterer produktet uten problemer

– Problemer med ulyd i PC-spill
– Dyre og tunge – ikke den beste komforten
– Kan ødelegge nattesøvnen
– Mangler USB C
– Mye dårligere batterilevetid enn den rimeligere utgaven
– Ingen Xbox-støtte
– Dvaler ikke automatisk som de skal når koblet til PS4

GSP 370:

+ God, presis og trådløs lyd
+ God komfort
+ Kjapp lydresponstid
+ God batterilevetid
+ Kobler kjapt til PS4

-Tekniske problemer i Windows 10
– Mangler USB C
– Ingen Xbox-støtte

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse