Google daydream
«Google Daydream View revolusjonerer ikke mobil-VR, men gjør ting som komfort og navigasjon bedre enn konkurrentene», skrev vi i vår anmeldelse i 2017.

Annonse


Mobil-VR er død – dette gikk galt

Da Google viste frem sine nye produkter i New York tirsdag, var det noe selskapet unnlot å fortelle oss om: DayDream VR – det Google-utviklede hodesettet som skulle bringe VR til mobil.

Men Pixel 4 er ikke kompatibel med DayDream VR.

Spekulasjonene var derfor i gang. Har Google gitt opp mobil-VR? Svaret er ja. I hvert fall inntil videre. Overfor VentureBeat bekrefter Google at enheten legges på hylla og at utviklingen avsluttes.

Avgjørelsen kommer kanskje overraskende på noen, men Google er ikke alene om å forlate VR-ambisjonene for mobil.

Da Galaxy Note 10 ble lansert i høst var det uten støtte for Samsung Gear VR. Samsung har besluttet å gi opp Oculus-hodesettet for mobil.

Annonse


Saken fortsetter under bildet.

Gear VR
Gear VR ble heller ikke suksessen Samsung hadde håpet på.

Ambisjonene var der – det samme var begrensingene

Google var på mange måter med å sparke i gang ideen om mobil-VR. I 2014 lanserte de Google Cardboard, et «VR»-hodesett som ga brukerne en smak av virtuell virkelighet. The New York Times endte faktisk opp med å dele ut flere millioner Cardboard-eksemplarer til sine abonnenter – helt gratis. Men Cardboard var ment for kortvarig moro – derfor tok det ikke lang tid før mottakerne gikk lei.

Saken fortsetter under bildet.

Google Cardboard
Her er Google Cardboard.

– Vi så mye potensial i smarttelefon-VR siden du kan bruke smarttelefonen som du har med deg overalt for å gi kraft til en oppslukende opplevelse mens du er på farten. Men over tid la vi merke til noen klare begrensninger som forhindrer smarttelefon-VR fra å bli en langsiktig levedyktig løsning, sier en Google-talsperson til The Verge.

Sviktet av mobilprodusentene

I 2016 havnet pappbrillene i skyggen av oppfølgeren, Daydream. Giganter som Samsung, HTC og LG skulle alle støtte hodesettet i sine kommende telefoner. Men i år er det ingen nye telefoner som støtter Googles VR-hodesett.

Les også: TEST: Nintendo Labo VR

– Det har ikke vært den brede forbruker- og utviklerresponsen som vi hadde håpet på. Vi har sett minkende bruk over tid med Daydream View-hodesettet, sier talspersonen.

Kronglete og upraktisk

Så hvorfor har ikke mobil-VR slått an? Det er det flere grunner til, og Oculus-sjef John Carmack er klar på hva én av grunnene er. Det handler om batteritid. For de oppslukende 3D-appene var en sikker oppskrift på sluking av batteriet.

I tillegg var det kronglete å sette opp Gear VR.

– Nå i ettertid tror jeg den største utfordringen var vanskeligheten med å komme seg inn i det, sier Carmack.

Blir ikke brukt

Google på sin side sier at folk ikke syntes noe om å miste tilgangen til telefonen sin, all den tid Daydream krevde at brukeren startet opp en app i et separat økosystem.

Gear VR oppnådde imidlertid suksess når det kommer til antall solgte eksemplarer. Det ble nemlig solgt 5 millioner enheter av Oculus-brillene.

– Men hvis du må ta telefonen din ut fra dekselet og feste den i hodesettet kommer du bare til å bruke det to ganger, sier Carmack.

Men er egentlig døden over mobil-VR en dårlig ting? Ikke nødvendigvis – fremtidens VR er etter alt å dømme uavhengig av mobilen. Oculus Quest er et godt eksempel på at utviklingen fortsatt går i riktig retning.

Kilde:
The Verge

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse