Asus ROG Strix XG438Q er en stor spillskjerm.

Annonse


TEST: Blir 4K for lite for en så stor spillskjerm?

Testet av John-Halvdan Halvorsen.

Når det kommer til PC-monitorer så må man på et eller annet tidspunkt stille seg spørsmålet: Hvor stort er for stort? Svaret på det vil naturligvis være individuelt.

For meg beveger Asus med sin 43 tommer store ROG Strix XG438Q seg ganske nærme den grensen. Skjermen har naturligvis flere egenskaper enn å være stor. Noen nøkkelpunkter er oppløsning på 3840×2160, DisplayHDR 600 og FreeSync 2 HDR-støtte. Men kan den forsvare prislappen på 13 000 kroner? Det har jeg forsøkt å finne ut.

Førsteinntrykk

La oss starte med spesifikasjoner før vi går videre til førsteinntrykket. Skjermen har et 43 tommer stort VA-panel med en oppløsning 3840×2160 og en lysstyrke oppgitt til 450 nits.

Annonse


Oppgitt responstid er 4 ms fra grått til grått, og av porter er den utstyrt med 1xDisplayPort 1.4, 3xHDMI 2.0 og 2xUSB 3.0. Med en peak lysstyrke på 750 nits og et fargespekter på 90% DCI-P3 er den sertifisert for DisplayHDR 600, og den har FreeSync 2 HDR-støtte. I tillegg har skjermen to 13-watts høyttalere og du får med en fjernkontroll.

Av skjermene som jeg har testet i det siste er dette skjermen som gir minst assosiasjoner til å få pakker fra IKEA. I esken kommer skjermen ferdig festet til foten, og det eneste du trenger å montere er projektoren for ROG-logoen til Asus. Men den kan du også velge å ikke montere.

Fremsiden av XG438Q er naturlig nok dominert av skjermpanelet. Rammene rundt selve panelet er ikke av de smaleste, men sammenlignet med størrelsen på skjermen så oppleves det ikke så galt. Hele skjermen er utført i matt plast som gir den et litt røft uttrykk, samtidig som den ikke er altfor utsatt for fingermerker, og støv vil ikke synes veldig godt.

Metallføttene i grå utførelse føles solide og tar ikke opp for mye plass på skrivepulten. Skjermen kan tiltes vertikalt, men ikke horisontalt, og den kan ikke justeres i høyden. Den har VESA-støtte, så du kan også henge den på veggen eller benytte deg av en annen fot med mer justeringsmuligheter.

Bortsett fra den dominerende ROG-logoen gir baksiden assosiasjoner til TV-er.

Baksiden av 43-tommeren minner i stor grad om en TV, og med en tykkelse på nesten åtte centimeter er ikke dette en nett skjerm. Høyresiden er dominert av Asus sin ROG-logo, og ellers har skjermen et klassisk røft gamer-design. Ønsker du enda mer gamer-faktor kan du montere logo-projektoren, som projiserer ROG-logoen på bordflaten i den fargen du måtte ønske. Den kan selvfølgelig også skrus av, eller bare ikke monteres i det hele tatt.

Skjermen har tilkoblingsporter både på siden og under.

Tilkoblingsportene er fordelt mellom den ene siden og baksiden – og når du er ferdig med å koble skjermen til de enhetene du vil kan du sette på et deksel som dekker til portene bak.

Hvorfor følger det ikke fjernkontroll med alle skjermer?

På siden, under portene, finner du fire snarveis-knapper og en meny-joystick. Menyen er enkel og oversiktlig å navigere seg rundt i, og er helt på høyde med Samsung sin. Skjermen kan stille noen hendige tilleggsfunksjoner, som nedtelling, filter for blått lys, virtuelt sikte og fps-teller.

På siden finner du fire snarveisknapper og meny-joysticken.

Asus har også lever skjermen med en fjernkontroll, og det er praktisk av flere grunner. Det å skulle sitte 30 centimeter fra en så stor skjerm er ikke så veldig behagelig når du skal gjøre bildejusteringer, for eksempel stille farger eller endre spillmodus. Dersom skjermen skal doble som en TV, og du vil bruke de integrerte høyttalerne, har du nå også en volumkontroll i hånda fremfor å måtte gå frem og tilbake for å finne ideelt lydnivå.

I tillegg kan menyen styres men denne hendige fjernkontrollen.

I en nødssituasjon er disse 13-watts høyttalerne mer enn gode nok. Sammenlignet med høyttalerne i Philips Momentum er disse høyttalerne for HiFi å regne. Det er ikke veldig boksete lyd, og akkurat nok fylde til at de fint kan brukes i ny og ne. Det føles riktignok ut som lyden kommer i en annen retning enn mot deg, men Asus skal ha skryt for at høyttalerne ikke føles som en ettertanke.

Er 4K nok for denne skjermen?

Med en skjerm på 43 tommer gir oppløsningen på 3840×2160 en pikseltetthet som er sammenlignbar med en 27 tommer skjerm med en oppløsning på 2560×1440. Om det er nok eller ikke vil være helt individuelt, men sitter du for nærme så kan du skimte de individuelle pikslene.

Skal du bruke skjermen som en arbeidsmonitor kan dette bli et irritasjonsmoment, i alle fall dersom skjermen er nærmere enn en meter, og spesielt dersom du jobber mye med tekst. Planlegger du å bruke skjermen primært til det formålet bør du vurdere en litt mindre skjerm med samme oppløsning.

Det skal likevel sies at det å ha en så stor skjerm gjør multitasking til en drøm. Til video- og lydredigering er det også veldig behagelig å ha så mye skjermplass til disposisjon, men selv om skjermen kommer ganske godt kalibrert fra fabrikken bør du finkalibrere den før du starter på noe fargesensitivt arbeid.

I bruk

Når du starter med et spill med høyt tempo på skjermen, så kommer skjermstørrelsen virkelig til sin rett, og den relativt lave oppløsningen er noe du slutter å tenke på. Men du må dille litt med innstillingene for å få et bilde du trives med.

Asus har noe de kaller Over Drive, som skal redusere responstiden, og den kan justeres fra 0 til 5. På 0 virker bildet nesten å ha bevegelsesuskarphet skrudd på, og på 5 syns jeg bildet blir litt hakkete. For meg var nivå 3 det som fungerte best, men det vil nok være individuelt.

Med HDR-spill som Fortnite og Battlefield 1 presterer VA-panelet bra, med passe mengde kontrast og livlige farger. Den oppgitte responstiden på 4ms virker å være noe optimistisk, men for meg føles responstiden absolutt helt levelig. Skjermen krever også et kraftigere skjermkort enn det jeg har for hånden. GTX 1060 presterer rett under 100 fps i BF1 og Fortnite i maks oppløsning, men med detaljnivået dratt ned noen hakk.

ROG-projektoren står du fritt til å velge og bruke eller ikke.

Skjermen har AMD FreeSync 2, og Nvidia med sin G-sync har etter hvert også begynt å støtte AMD sin teknologi mot såkalt tearing. Asus ROG Strix XG438Q står ikke på Nvidias offisielle liste over støttede skjermen, men skjermen var G-sync kompatibel med mitt GTX 1060.

Det er verdt å nevne at siden skjermen er utstyrt med HDMI 2.0 må du benytte deg av DisplayPort for å få maks utnyttelse av skjermen. Du får ikke høyere oppløsning enn 1440p dersom du ønsker 120Hz over HDMI.

Konklusjon

Med sin ROG Strix XG438Q har Asus levert et ganske solid produkt. Likevel har skjermen noe aldrende teknologi. HDMI 2.0 er på vei ut til fordel for 2.1, det er ingen USB-C i USB- huben, og for noen vil 4K-oppløsningen være for lav når pikslene skal fordeles utover 43 tommer.

Er du på utkikk etter en PC-monitor som primært skal brukes til arbeid, men gjerne kan spilles på i ny og ne, er antakeligvis ikke dette skjermen for deg. For spillere så får du også skjermer med lavere responstid, om enn i et mindre format.

Jeg tror skjermen passer best for dem som ønsker en skjerm med rask oppdateringsfrekvens til spill, men som også av og til kan brukes som en underholdningsskjerm til film og serier. Det krever selvfølgelig også at du har 13 000 kroner til å bruke på en sånn skjerm.

Fordeler:
+ Støtte for DisplayHDR 600 og AMD FreeSync 2 HDR
+ Godt kalibret og lyssterkt VA-panel
+ Overraskende gode høyttalere
+ VESA-støtte

Ulemper:
– Ikke HDMI 2.1
– Litt lav oppløsning for en så stor skjerm
– Kunne vært både tynnere og hatt smalere rammer – Ikke USB-C i USB-hub.

Annonse


Annonse


Annonse