Ken Thompson
Passordet til UNIX-operativsystemets far, Ken Thompson, er avslørt etter 39 år.

Annonse


Etter 39 år klarte de å knekke passordene til Unix-pionerene

I 2014 oppdaget Leah Neukirchen en interessant fil i en offentlig tilgjengelig kildekode for versjon 3 av det UNIX-baserte operativsystemet BSD.

Mappe med passord

Neukirchen fant nemlig mappen «/etc/passwd», og det skulle vise seg at mappen innehold såkalte «hashed» passord som tilhørte flere enn 20 pionerer som jobbet med UNIX-utviklingen på 80-tallet.

Blant pionerene var både Stuart Feldman, Brian W. Kernighan, Dennis Ritchie, Ken Thompson, Stephen R. Bourne og Eric Schmidt.

Passordene var beskyttet ved hjelp av den for lengst avdøde DES-baserte crypt(3)-algoritmen, som tillot maksimalt 8 tegn i et passord.

Annonse


Ga ingen resultater

For moro skyld bestemte Neukirchen seg for å dekryptere passordene. Hun lyktes med å finne passordene for flere av dem ved å bruke verktøy som John the Ripper og hashcat.

Men flere av passordene klarte hun ikke å knekke. Blant dem var passordet til Ken Thompson.

– Kens passord unnslapp alle mine forsøk. Selv et omfattende søk over alle små bokstaver og tall, som tok flere dager (i 2014) ga ingen resultater, skriver hun i et blogginnlegg.

Fikk hjelp

Denne uken skjedde det et gjennombrudd. Neukirchen publiserte sine funn på en e-postliste for Unix Heritage Society og ba medlemmene om hjelp til de resterende passordene.

Det tok ikke mange dagene før forespørselen høstet frukter. Den australske ingeniøren Nigel Williams skal ha Thompsons passord på fire dager ved å – ifølge ham selv – «bruke en AMD Radeon Vega 64 som kjørte hashcat på omtrent 930MH/s».

Dette var passordet

Passordet til Ken Thompson – UNIX-operativsystemets far, viste seg å være «p/q2-q4!a». Dette er en betegnelse i sjakk som brukes for å beskrive trekket «bonde fra Dronning 2 til Dronning 4».

Dagen etter Williams avsløring, kom et annet medlem fra e-postlisten på banen med flere opplysninger. Arthur Krewat hadde på vellykket vis klart å knekke passordene for fire andre UNIX-pionerer.

Her er noen av dem:

Tidligere Google-sjef Eric Schmidt:

  • Hashed –> FH83PFo4z55cU
  • Klartekst –> wendy!!!

Dennis Ritchie, medgrunnlegger av BSD og skaperen av programmeringsspråket C:

  • Hashed –> gfVwhuAMF0Trw
  • Klartekst –> dmac

Brian W. Kernighan, canadisk dataprofessor og Unix-bidragsyter:

  • Hashed → ymVglQZjbWYDE:
  • Klartekst → /.,/.,

Kilde:
The Hacker News

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse