Huawei
Coronaviruset som herjer i Kian setter en stopper for Huawei utviklerkonferanse.

Annonse


Norge vil ikke stoppe Huawei fra 5G-utbygging

Det har vært knyttet stor spenning til hvorvidt Huawei skal få lov til å bidra til utbyggingen av 5G-nettet her til lands.

Nå sier digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) at Norge ikke planlegger å blokkere Huawei fra dette arbeidet.

– Vi har ingen forbud

I USA har myndighetene satt ned foten og nektet Huawei å bidra til 5G-utbyggingen med sitt utstyr. Bakgrunnen er at myndighetene frykter at kinesiske myndigheter skal kunne bruke utstyret for å spionere på USA.

Men Norge deler tilsynelatende ikke de samme bekymringene.

Annonse


– Vi har en god dialog om sikkerhet med selskapene, og det er opp til hvert enkelt selskap å velge leverandører. Vi har ikke noe forbud mot noen leverandører i Norge, sier Astrup til nyhetsbyrået.

Ikke lenger bekymret?

Utviklingen i saken står i sterk strid med tidligere justisminister Tor Mikkel Waras uttalelser. I januar i år, før han gikk av, uttalte Wara at Norge vurderte et Huawei-forbud.

– Vi deler de samme bekymringene som USA og Storbrittania har, altså spionasje på private og offentlig aktører i Norge, sa Wara den gang.

Telenor skal i år avgjøre hvem som får bygge 5G-nettet som skal rulles ut i 2020.

– Vi snakker med flere og alle er midt inne i prosessen. Vi får se hvem vi velger til slutt. Vi fortsetter med å ha en god dialog med myndighetene, sier Telenors Petter-Børre Furberg til Reuters.

Kilde:
Reuters

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse