Google kvantedatamaskin
Google kan ha utviklet den første kvantedatamaskinen som kan utføre en utregning som er umulig på tradisjonelle datamaskiner. Det du ser på dette bildet er et slags «kjøleskap» som brukes for å kjøle ned såkalte qubits, som er kjernen i kvantedatamaskiner.

Annonse


Verdens mest avanserte superdatamaskin ville brukt 10 000 år på denne oppgaven. Googles kvanteprosessor brukte tre minutter!

En gruppe forskere fra Google, ledet av John Martinis, har angivelig demonstrert «kvanteoverlegenhet» for første gang.

Hvis dette stemmer snakker vi om et stort gjennombrudd for utviklingen av kvantedatamaskiner. Begrepet kvanteoverlegenhet brukes nemlig om kvantedatamaskiner som kan utføre oppgaver selv de kraftigste superdatamaskinene ikke klarer å løse.

Google-forskerne kunngjorde først gjennombruddet på NASAs nettsider, men forskningsartikkelen ble senere fjernet.

I fjor inngikk Google en avtale med NASA – en avtale som innebærer at Google kunne bruke NASAs supermaskiner som referanser under eksperimenter med kvantedatamaskiner.

Annonse


Knuser verdens kraftigste superdatamaskin

Ifølge The Financial Times skal Googles kvanteprosessor ha klart å utføre en utregning på tre minutter og 20 sekunder. Det høres kanskje ikke så imponerende ut, men når man tar i betraktning at dagens mest avanserte superdatamaskin – IBMs Summit – ville brukt 10 000 år på den samme utregningen, blir det straks mer imponerende.

I studien skriver forskerne at eksperimentet «markerer den første utregningen som kun kan bli utført på en kvanteprosessor».

Sammenlignes med Wright-brødrenes første flytur

Kvantemaskiner benytter seg av såkalte qubits. I motsetning til vanlige bits, som er enten 0 eller 1, kan qubits være både 0 og 1 samtidig, noe som kalles en superposisjon. Ved å benytte seg av dette fysikkprinsippet kan kvanteprosessorer prosessere enorme mengder data parallelt.

Forskere har i flere år forsøkt å demonstrere at kvantemaskiner kan utkonkurrere tradisjonelle maskiner. Googles oppnådde milepæl kan potensielt være et veldig viktig skritt på veien mot dette.

MIT-professor og kvante-ekspert Will Oliver går så langt som å sammenligne et slikt gjennombrudd med den første flyturen til Wright-brødrene.

Daio Gil, sjef for IBM Research, fraråder å bruke kvanteoverlegenhet som en målestokk for framskritt i dette forskningsfeltet.

– Eksperimentet og «overlegenhet»-frasen vil bli misforstått av nesten alle. Kvantedatamaskiner vil aldri regjere overlegent over klassiske maskiner, men vil i stedet virke i samspill med dem fordi de alle har sine unike styrker, sier Gil til Fortune.

Intel Labs-direktør Jim Clarke kaller Googles oppnåelse for en «en bemerkelsesverdig milepæl», men sier samtidig at «en kommersiell pålitelig kvantedatamaskin vil kreve mange forsknings- og utviklingsframskritt før de blir en realitet.

Kilde:
Fortune

Annonse