India vil satse stort på ansiktsgjenkjenning.

Annonse


Frykter Kina-tilstander i India: – Vi er det eneste fungerende demokratiet som kan finne på noe sånt

Kina er det landet som har kommet lengst når det gjelder bruk av ansiktsgjenkjennende teknologi. Men Kina kan snart bli forbigått av India, hvis indiske myndigheter lykkes med sitt nye prosjekt.

For i India jobbes det nå med å sette opp et gigantisk system bestående av kameraer som kan identifisere ansiktene til innbyggerne.

Dette er gode nyheter for selskaper som spesialiserer seg på overvåkning i landet, men et mareritt for alle som er bekymret for sitt eget og andres personvern.

Vil ta kriminelle

Statsminister Narendra Modis regjering vil i løpet av den neste måneden åpne opp for at selskaper kan levere inn anbud på arbeidet med det nye systemet.

Annonse


Myndighetene ønsker å utvikle et system som sentraliserer dataene fra alle overvåkningskameraene i India. Kameraene vil deretter kobles opp mot en database bestående av informasjon om innbyggerne, inkludert pass og fingeravtrykk. Tanken er at den samlede informasjonen skal kunne hjelpe politiet med å oppklare saker ved å identifisere kriminelle, savnede og døde mennesker.

Myndighetene hevder at det nye systemet er nødvendig fordi de har altfor lite politifolk, ca én per 724 innbyggere.

Staqu Technologies er et eksempel på et indisk selskap som jobber med teknologi som kan identifisere ansikt:

Fortventer enorm vekst

Noen kommer til å tjene penger på dette nye prosjektet. Masse penger. TechSci Research estimerer at markedet for ansiktsgjenkjennende teknologi skal vokse seg seks ganger så stort innen 2024.

Det er fortsatt langt igjen til kinesiske tilstander, men India har ingen personvern-lover som kan forhindre at ting kommer ut av kontroll.

— Vi er det eneste funksjonelle demokratiet som vil sette opp et slikt system uten å ha noen beskyttelses- eller personvernlover, sier Apar Gupta, advokat og direktør i non profit-organisasjonen Freedom Foundation.

Frykter «ville vesten»-tilstander

India har allerede hatt store utfordringer knyttet til implementasjonen av Aadhaar – en av verdens største biometriske databaser.

Disse databasene knytter sammen en mengde offentlig informasjon, alt fra bankkontoer til selvangivelser, og resulterer i et 12-sifret identifikasjonsnummer som innbyggerne blir tildelt.

Men dette systemet har allerede vært gjenstand for en rekke datalekkasjer og det har også vokst seg frem et svart marked for deling av sensitive opplysninger.

Gupta er bekymret for at Indias nye overvåkningstiltak skal forverre dette problemet.

– Det er som en gulljakt for selskaper som ønsker seg store ubeskyttede databaser, sier Gupta.

– Alle ønsker å være Kina

Atul Rai er sjef i det indiske oppstartsselskapet Staqu Technologies, som spesialiserer seg på AI-kameraer som kan identfisere objekter og mennesker. Selskapet har allerede utviklet ansiktsgjenkjenning for åtte politistyrker, men Rai mener at India ligger langt bak Kina når det gjelder kvalitet på kamerateknologien. Det vil kunne gjøre det vanskeligere å faktisk kunne stole på systemet.

– Hvis dette blir utviklet i tråd med myndighetenes plan, bør det være et Kina-lignende system. Alle mektige land ønsker å være som Kina når det gjelder å bruke teknologi for å overvåke folk – selv vestlige land, sier Rai til Bloomberg.

Kilde:
Bloomberg

Annonse