Runescape logo
RuneScape ble lansert i 2007, men fortsatt har spillet mange aktive brukere.

Annonse


Runescape-spiller brukte over 500 000 kroner på mikrotransaksjoner

Kan mikrotransaksjoner sidestilles med gambling? Debatten rundt dette pågår for fullt i verden, og spill som benytter seg av denne inntektsmodellen må regne med å få hard medfart i sosiale medier.

For det finnes folk som har bygd seg opp massiv gjeld som følge av å ha kjøpt litt for mange virtuelle spillgjenstander.

En britisk gutt som spilte Runescape er blant dem. Gutten skal nemlig ha brukt 50 000 pund, 554 000 kroner, på mikrotransaksjoner i det 18 år gamle spillet, som ellers er gratis å spille.

Skapte store økonomiske problemer

Mannens historie ble nylig trukket frem som et eksempel i en rapport fra det britiske parlamentet som omhandlet nye og avhengighetsskapende teknologier. I en egen seksjon for Runscape nevnes en person som bygde opp betydelig gjeld gjennom spillet.

Annonse


«For eksempel viser bankutskrifter at individet en dag brukte 309 dollar ved å gjøre fem separate betalinger» til utvikleren Jagex, noe som «skapte betydelig øknomiske problemer for både spilleren og foreldrene hans».

Ifølge Kotaku, som også omtalte saken, har Runscape-spillere i lang tid klagd på spillets aggressive mikrotransaksjonssystem. Problemene skal ha startet i 2012, med «Squeal of fortune»-oppdateringen.

Oppdateringen gjorde det nemlig mulig å betale opptil 99.99 dollar for å spinne et hjul som ga spilleren penger, erfaringspoeng og virtuelt utstyr.

Saken fortsetter under bildet.

– De bryr seg egentlig ikke om oss

Kotaku har vært i kontakt med en annen Runescape-spiller som er frustrert over det potensielle pengesluket Jagex legger til rette for.

– Raseriet over mikrotransaksjonene i Runescape er ikke noe nytt. Det er bare en overveldende følelse av at «dette selskapet bryr seg egentlig ikke om oss» når de fortsetter å dytte disse kampanjene mot oss etter så mange år. De har i mange år fått beskjed om å slutte, eller i det minste tone det ned, men Jagex viser ingen interesse for å gjøre det, sier spilleren til nettstedet.

«Nå er det ikke lenger pay-to-play, men pay-to-pay», skriver en bruker i Runescapes subreddit.

Jagex hevder at en tredjedel av inntektene deres kommer fra mikrotransaksjoner. To tredjedeler kommer fra et abonnementsbasert alternativ som brukerne kan benytte seg.

Saken fortsetter under bildet.

Runescape
Man kan potensielt bruke mye penger i Runescape.

Spilldirektør: – Er mulig å bruke 56 000 kroner i måneden

I rapporten fra det britiske parlamentet uttaler Runscapes spilldirektør seg om hvor mye penger man kan bruke i spillet.

«Spillere kan potensielt bruke opptil 1 000 pund i uken eller 5000 pund i måneden». Dette tilsvarer ca 11 000 kroner i uken, eller 56 000 kroner i måneden.

Ifølge spilldirektøren har kun én person nådd den grensen i løpet av de siste 12 månedene.

Som et resultat av rapporten ønsker Storbritannias kulturdepartementet at det britiske parlamentet regulerer mikrotransaksjoner under gamblingloven, samt bannlyser salg mot barn.

Tilbake til orginalen?

For øvrig: hvis du ønsker å spille en Runescape-versjon som ikke er overfylt av mikrotransaksjoner, kan du sjekke ut Old School RuneScape. Denne utgaven tar deg tilbake til slik spillet var i sin originale form (2007).

Old School RuneScape er tilgjengelig både for skrivebordet, iOS og Android.

Kilde:
Kotaku

Annonse