Rettssak Apple
Apple risikerer å måtte betale 111 milliarder dollar i restskatt, hvis Europakommisjonen får det som de vil.

Annonse


Apple om gigantisk skattekrav: – Det er helt virkelighetsfjernt

Denne uken møtes Europa-kommisjonen, Apple og irske myndigheter til en høringssak i Europas nest høyeste rettsinstans, som ligger i Luxemburg.

Apples finansdirektør Luca Maestri leder selskapets utsendte delegasjon som utgjør seks personer. I retten skal en panel bestående av seks dommere høre argumenter fra både Apple og Europakommisjonen.

Bakgrunnen for høringen er det enorme skattekravet som er satt mot Apple. Europakommisjonen mener nemlig at Apple har betalt altfor lite skatt, og krever at selskapet betaler 13 milliarder euro, omlag 128 milliarder kroner, i restskatt.

Skatteparadis for big tech

Irske skattelover er meget gunstige for multinasjonale selskaper. Skatteprosenten ligger på kun 12.5 prosent, og irske myndigheter har i tillegg inngått en avtale med Apple som gjør at selskapet faktisk betaler mindre enn dette.

Annonse


Apple mener at kravet «er virkelighetsfjernt og trosser sunn fornuft». Det uttalte selskapet under høringens første dag.

– Kommisjonen hevder at alt av Apples fortjeneste fra alle salg utenfor USA må tilskrives to filialer i Irland, sa Apple-advokat Daniel Beard til EUs domstol tirsdag, skriver Reuters.

Det mener Apple er urettferdig og ulogisk.

– Fundamentalt feil avgjørelse

Beard mener at det faktum at iPhone, iPad, App Store og andre Apple-produkter ble utviklet i USA, og ikke i Irland, viser at kommisjonen er på villspor.

– Aktivitetene til disse to virksomhetene i Irland kan enkelt og greit ikke være ansvarlig for å generere nesten alt av Apples fortjeneste utenfor USA, sa Beard.

En representant for irske myndigheter støtter Apple.

– Kommisjonens avgjørelse er fundamentalt feil, sa Irlands advokat Paul Gallagher til retten.

Kilde:
Reuters

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse