Annonse


Med dette blekket kan skoene dine endre design i det uendelige

Til tross for en teknologi-verden som er i rivende utvikling, er det fortsatt områder av livene våre som er ganske uberørt av framskrittene.

Skokjøp havner i denne kategorien. Joda, Nike selger futuristiske selvknytende sko, og det finnes stadig flere sko med sensorer implementert.

Inspirert av kameleoner

Men forskere ved MITs Computer Science & Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) har tenkt helt nytt. De har utviklet en type blekk som kan forandre farge, mønster og designet alt etter hvilke bølgelengder av lys som treffer det.

Resultatet, som du ser i videoen nedenfor, demonstrerer en dynamisk sko som oppfører seg litt som en kameleon. Det er heller ikke tilfeldig, for det er nettopp kameleoner forskerne har hentet inspirasjonen fra. Disse dyrene er kjent for å kunne forandre farge meget raskt.

Annonse


Saken fortsetter under bildet.

Kan brukes på «alt»

Forskerne har benyttet seg av et system kalt PhotoChromleon. Dette er en serie fotokromiske fargestoffer som fungerer på samme måte som briller som automatisk blir mørke i sollys.

Fargestoffene kan brukes på nesten hva som helst og påføres for eksempel ved hjelp av en spray. Her er man ikke begrenset til skodesign, men den samme teknologien kan også brukes til dekorasjon på biler, klær og mobildeksler.

– Brukere kan gjøre utstyret sitt mer personlig og endre utseende på en daglig basis, uten at de trenger å kjøpe det samme objektet flere ganger i ulike former og stiler, sier CSAIL-forsker Yuhua Jin i en pressemelding, og legger til:

– Denne spesielle typen blekk kan legge til rette for en hav av tilpasningsvalg som kan forbedre produksjonseffektivitet og redusere avfall.

Kilde:
Gizmodo / MIT

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse